ДБГ: България изпълнява критериите за Шенген, но има двойни стандарти

2704
ДБГ: България изпълнява критериите за Шенген, но има двойни стандарти

Правителството да продължи да настоява за българско членство в Шенген - България изпълнява критериите и двойни стандарти в сигурността на Европа са неприемливи. Това се казва в позиция на "Движение България на гражданите" по повод отлагане на решението на поетапното приемане на България в Шенген.

Във връзка с отлагането на поетапното приемане на България и Румъния в Шенген, което се очакваше да бъде част от дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на 8 и 9 октомври, „Движение България на гражданите”, като част от Реформаторския блок, възразява срещу липсата на единодушие на страните-членки. Смятаме, че това е проява на политическо късогледство в този критичен за Европа момент, когато Съюзът повече от всякога се нуждае от лидерство.

Отново ни отлагат за Шенген

Вътрешните министри на ЕС няма да обсъждат тази седмица решението за приемането на България и Румъния в Шенген,  съобщи БНР след п...

"Оценяваме усилията на българското правителство в последната една година, особено на вицепремиера Кунева, да се осигури положително становище на страните членки за приемането ни в Шенген, като политически ефективни. За една година броят на държавите, противопоставящи се на българското членство, беше сведен от седем на една.

Категорични сме, че в контекста на бежанската криза, България трябва да има достъп до информационните системи на Шенген.

Очакваме партньорите ни от Европа да направят решителна лидерска стъпка и да предприемат действия за разглеждане на Решение за приемаеато на България в Шенген още през месец декември 2015 г. ДБГ настоява Народното събрание да излезе с нарочна декларация по тази ключова за страната ни политика.

Категорично настояваме да се прекратят започналите днес опити на опозиционните политически сили да извличат евтини политически дивиденти от ситуацията и да я използват за дребни политически нужди, като напомняме, че членството на България в Шенген касае сигурността на българските граждани в тази напрегната международна обстановка, а да служи на тази сигурност е основен дълг на всяка политическа сила в България, претендираща да е демократична", се казва още в позицията.

И Австрия въвежда временен контрол на границите заради бежанците

По пример на своята съседка Германия Австрия временно ще наложи контрол по границите си, за да се справи с наплива от бежанци. Това пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика