ДПС: Докладът е прецизен, ГЕРБ: Дава ни кредит на доверие

9308
ДПС: Докладът е прецизен, ГЕРБ: Дава ни кредит на доверие
Снимка: БГНЕС

Това, което виждаме в доклада на ЕК е, че има кредит на доверие, което се дава към днешното стабилно управление. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на брифинг в парламента, предаде БГНЕС.

За всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт, смята Цветанов. Според него заради стъпките в законодателството и Закона за МВР в предстоящите месеци ще бъде подобрена борбата срещу тежката организирана престъпност. Беше важно да се постигне консенсус по принципите за приемане на една стратегия за съдебната реформа, която да обедини абсолютно всички парламентарно представени групи и това намери отражение в доклада, каза Цветанов.

От своя страна Данаил Кирилов от ГЕРБ изрази мнение, че обявеното досега във връзка с доклада на ЕК дава надежда за започнатата работа по укрепване на съдебната система. Докладът, според Кирилов подчертава важната роля на ВСС, който би следвало да поведе реформата в съдебната система. Особено важно е конкретното разработване на законопроект за изпълнение на стратегията за съдебната реформа. Много скоро ще се внесе Законопроект за изменение на съдебната власт, съобщи още той.

Брюксел борави с абсолютно прецизен и обективен инструментариум за оценка. Това пък заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Местан заяви, че независимо, че ПГ на ДПС и опозиция в 43-ото НС, тя няма да бъде опозиция на препоръките на ЕК за посоките, в които трябва да се реформира съдебната система на България. Той увери, че ДПС като последователна партия на евроинтеграцията ще даде своя принос с целия наличен политически парламентарен ресурс на партията, за изпълнение на препоръките на ЕК, за да може в близко бъдеще този механизъм да бъде снет от България. За нас няма никаква драма, дори ще изразим своето задоволство, ако този механизъм бъде преустановен, независимо че това би се случило по време на управление на други политически сили и когато ДПС е в опозиция, каза Местан.

Във връзка с продължаващият обаче вече 8 години механизъм, за първи път ще си позволя да изразя оценка, която досега не съм споделял. Мисля, че за никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство, последователно в годините на предприсъединителния период, заяви Местан. Според него въпросът е защо е бил определен механизмът за сътрудничество и оценка. Много е важно да намерим отговора на този въпрос. Явно е, че сме били готови формално, но не сме били съвсем готови в действително. Най-важният урок с трудния път на реалното интегриране на Румъния и България в ЕС се свежда до това, че тези две държави бяха формално готови за членство, но въпреки огромното желание, енергия и на гражданското общество, изглежда сме имали дефицити на това, което определяме като стратегически манталитет, смята Местан.

Той изрази надежда, че на ЕК ще се използва като водещ ориентир за провеждане на реформите в съдебната система. В този доклад векторът на политиката по отношение на реформите е много ясно зададен. Има силни препоръки за всички елементи на съдебната власт, посочи лидерът на движението.

Според Кънев докладът на ЕК е по-мек от очакваното

Докладът на Европейската комисия е по-мек от очакваното. Това коментира пред журналисти съпредсетелят на ПГ на Реформаторския блок Рада...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика