ДПС хули управленската програма на ГЕРБ

16058
ДПС хули управленската програма на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

В управленската програма на кабинета липсва финансова оценка за изпълнението й. Колко ще струват евентуалните реформи на управлението? Това попита задочно Алиосман Имамов от ДПС по повод програмата на кабинета, предаде БГНЕС.

Програмата е прекалено амбициозна и не дава никакви гаранции за изпълнението й, казаха от ДПС. Алиосман Имамов посочи, че тя е неподредена и хаотична.

От ДПС дадоха пример с първия раздел от документа, който е външна политика и попитаха: "Това ли е основният проблем на българското общество?". Според Алиосман Имамов в програмата се вижда, че няма началото и край. Мерките, които са изброени, са в насипно състояние и приоритетите също са на килограм. Липсват и целеви индикатори за мониторинг на изпълнението й. Катопосочи, че липсва финансовата оценка на изпълнението на тази програма, Алиосман Имамов попита: Каква е цената на очакваните реформи от мандата на управляващите и какъв ще бъде ефектът от тези реформи?

Това не е програма, а комплект от намерения. В икономическата област голяма част от мерките са почти копи-пейст на програмата на Орешарски, каза от своя страна Йордан Цонев.

Цонев подчерта, че е видно, че в тази програма няма никакви приоритети. ДПС отдават това на факта, че основният двигател в съставянето на тази програма очевидно са били хората от Реформаторския блок и съответният вицепремиер. Той посочи, че ДПС най-много ги притеснява факта, че има цял раздел как пазарно ще се управлява дълга и как ще се поемат дългове, а никъде не е посочено как ще бъде предотвратено влизането на страната в дългова спирала. Бившият социален министър Хасан Адемов пък заяви, че няма ясна идея за това дали пенсионният модел в България ще продължи да съществува като тристълбов такъв, дали ще има промяна в социалния модел.

Ферихан Ахмедова каза, че депутатите от ДПС внасят в НС чисто нов Закон за тютюна. В него е предвидено създаване на няколко регистъра – на тютютнопроизводителите, на лицата изкупуващи суров тютюн. На въпрос за изказването на Иван Костов и изследователската му лаборатория за европейския етнически модел, Йордан Цонев каза, че ДПС отдавна е спряло да коментира изявленията на Костов относно българския етнически модел. "Защото те са несъстоятелни и времето го показа", каза той. Йордан Цонев каза, че лабораторията на Костов отдавна не е лаборатория за оценка на риска и на рисковете, а лаборатория за прокарване на политически тези.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика