ДПС излезе с декларация за клането в Сребреница

6896
ДПС излезе с декларация за клането в Сребреница
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан прочете декларация от парламентарната трибуна, с която осъди клането в Сребреница и призова ЕС да приеме балканските страни в общността.

Утре се навършват 20 години от събитията през юли 1995 г. когато в околностите на град Сребреница са избити до 8000 босненски мюсюлмани, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич.

Виновниците за убийствата в Сребреница да бъдат привлечени към отговорност, призова Кери

В навечерието на 20-годишнината от трагедията в Сребреница държавният секретар на САЩ Джон Кери призова да бъдат привлечени към отгов...

Лидерът на ДПС беше категоричен, че Сребреница е балканската камбана за толерантност. „Утре там ще бъдат Бил Клинтът и Мадлин Олбрайт, както и сръбският пример Александър Вучич“, заяви Местан, цитиран от OFFNews.

„Животът е равно право и никой не може да го заложи за език, име и вяра. Балканите безспорно са кръстопът, но не само географски, а по-сложно – ментално“, обясни още той.

Според него събитията преди 20 години трябва да са урок и за българските политици. „Ние сме политици в държава и представляваме благословен народ. Етническият мир в страната не е само Божи дар, зад мира стои вярата. Да го съхраним е наш политически дълг”, допълни патетично лидерът на движението.

„Затова от ДПС отправяме силен призив към политиците от Европа за нова, актуализирана стратегия за интегриране на Западните Балкани в ЕС", заяви той.

ЕП прие резолюция за геноцида в Сребреница

Депутатите в Европейския парламент (ЕП) приеха резолюция за клането в Сребреница, в което най-остро осъждат това престъпление, извършен...

По думите му на Балканите има проблеми, които трудно биха били решени преди членството на съответните страни в Европейския съюз. „Камбаната на Сребреница трябва да се чуе”, призова Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика