ДПС не са поставяли условия за служебния кабинет

26018
ДПС не са поставяли условия за служебния кабинет
Снимка: БГНЕС

ДПС не са поставили абсолютно никакви условия за служебния кабинет, който президентът Росен Плевнелиев ще назначи. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан в отговор на въпрос след връщането от ДПС на проучвателния мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-то Народно събрание.

Изразихме силното очакване това да бъде кабинетът на Република България и понеже той ще организира изборите и като състав да вдъхва достатъчно доверие, да създаде усещането за равноотдалеченост от политическите сили и мисля, че президентът ще постигне този ефект, каза Местан. На срещата при президента от ДПС не са обсъждали нито структура на служебния кабинет, нито каквито и да е имена.

Проф. Близнашки пред Actualno.com: Никой официално не е говорил с мен да съм служебен премиер

Не съм давал категорично съгласие да застана начело на служебно правителство, не съм водил официален разговор с президента, от когото з...

Лидерът на движението каза още, че в разговора президентът е представил приоритетите на служебния кабинет, като "той споделя тезата, че отговорностите на служебния кабинет не биха могли да се ограничат единствено до организиране и провеждане на избори. Това е така, защото с изключение на ограниченията обективно поради отсъствието на парламент на законодателни инициативи, по всички останали теми това е кабинет, който е в своите пълни правомощия".

Междувременно "24 часа" съобщи, че професорът по конституционно право Георги Близнашки ще оглави служебното правителство, което ще бъде назначено на 5 август с указа на президента Росен Плевнелиев. Изданието се позовава на "отлично информиран източник от президентството".

Георги Близнашки е познат на обществото с политическата си кариера, а в последната година и с това, че застана безрезервно на страната на протестиращите срещу кабинета "Орешарски", обяви се с цялата си подкрепа за студентите, които окупираха Ректората на Софийския университет, а малко по-късно оглави инициативния комитет за събиране на подписка за референдум за промени в избирателната система, инициирани от Росен Плевнелиев.


Доц. Анна Кръстева: Най-близо до представите на хората за служебен премиер е Константин Пенчев

Служебният премиер трябва да бъде човек с безупречна репутация. Трудно е да се правят прогнози, но ми се струва, че най-близка до хорат...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика