ДПС пак увърта и не дава конкретни решения за интеграцията на ромите

17801
ДПС пак увърта и не дава конкретни решения за интеграцията на ромите
Снимка: БГНЕС

Не само за българските роми – когато усетим, че има заплаха за базови демократични ценности, когато има такива ксенофобски изказвания към всеки етност, каквото направи лидерът на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов, тогава ние винаги ще защитим етническия модел. И езикът, и фактологията на г-н Симеонов не са приемливи и не може от парламентарната трибуна да наричаш цял един етнос с генерализирани, обидни квалификации, смята депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Говорим за тона, поясни Кърджалиев, след като му беше напомнено, че действително децата на ромите често играят с прасетата по улиците. Няма такова понятие „етническа престъпност”, настоя Кърджалиев в студиото на Нова телевизия. Страданията на това детенце – Георги, по-големи или по-малки ли са, ако бяха извършени от човек от друг етнос, попита депутатът, визирайки случая в Дебелт, където 14-годишно циганче изнасили в тоалетната на ОУ „Антон Страшимиров” 11-годишно дете със специални нужди.

Тормоз и побой в столичния автобус 310

Сигнал за група от двадесетина цигани, тормозещи хора по линията на автобус 310 в София, е бил получен в МВР. От полицията потвърждават...

На въпрос какво ще каже на възрастните хора, които страдат ежедневно от битова престъпност, депутатът от ДПС взе да увърта как преди година партията му гласувала за криминализирането на нападенията срещу лекарите и не отговори конкретно извън мантрата „България има закони и просто трябва да се прилагат”. Кърджалиев заговори и за документи, с които щели да се интегрират ромите и беше попитан веднага защо преди години, по времето на социализма, ромите са работели и допринасяли за България като граждани, а сега – не. Институциите, които трябва да изпълняват стратегиите за интеграция, просто трябва да да го правят, смята Кърджалиев. Не бива да обобщаваме за всички, има интегрирани хора, а завършена демокрация никога няма, добави той.

И за финал – Кърджалиев пак обяви за внушение многократните твърдения, че ДПС е подкрепяно от циганите на избори, защото им се плаща за гласовете. При нас ромите виждат в листите свои представители на челни, избираеми места, а не на 19-то, 20-то място, добави депутатът от ДПС.

В контраст с Кърджалиев, Катя Иванова, която стана популярна с фразата "млад меринджей", директно заяви - човекът (бел. ред. - Валери Симеонов) е прав. С бой ще ги накараме да са граждани ромите, не се обиждам от думите на Симеонов, казаха в един глас Иванова и съпругът ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика