ДПС с три законопроекта за Възродителния процес

17518
ДПС с три законопроекта за Възродителния процес
Снимка: БГНЕС

Три законопроекта, отнасящи се до Възродителния процес, представиха депутати от ДПС в Народното събрание, предаде БГНЕС.

Четин Казак и Тунджер Кърджалиев представиха поправки в три закона, подписани от цялата група на ДПС, които се отнасят до престъпленията, извършени по време на комунистическия режим и Възродителния процес.

Първият законопроект цели поправка в Наказателния кодекс, с който се цели да не се погасяват по давност престъпления, извършени по време на комунистическия режим. Пред медиите Четин Казак обяви, че законопроектът е същият, който е бил изготвен в края на миналото Народно събрание, но така и не успя да бъде приет заради бойкот и игри с кворума на БСП.

"За нас това е проблем, по който държим искрено на позицията, че престъпленията не трябва да се погасяват по давност", каза Казак. Той бе категоричен, че тези три законопроекта декларират профила на ДПС и затвърждават основните принципи на партията още от нейното създаване. Казак обърна внимание на факта, че още от 1991 година делото по Възродителния процес стои в досъдебна фаза и така и не може да влезе в съдебна зала.

Другите две поправки са в Закона за Гражданската регистрация и Закона за съдебната власт, като се отнасят до заличаване от списъците на ГРАО на насилствено наложените на български граждани имена по време на Възродителния процес.

Четин Казак посочи, че в партията се получават оплаквания от граждани, на които се изискват при подаване на заявление за документи и други да представят и наложените по време на Възродителния процес свои имена. По думите му това накърнява техните интереси и чувства и е недопустимо 25 години след настъпването на демократичните промени в страната "хората да се връщат към онези мракобесни времена".

Тунджер Кърджалиев добави, че очаква подкрепа за тези поправки от всички партии с ясна евроатлантическа насоченост, а на въпрос дали това не е първи сигнал за подкрепата, която ДПС ще дава на ГЕРБ в рамките на 43-тото Народно събрание, Четин Казак отвърна, че макар да не претендира за авторство, поправката в Наказателния кодекс е внесена само от депутати на ДПС и намекът за сближаване между двете партии не е коректен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика