ДПС ще иска запор за акционерите на КТБ при забраната на цесиите

22700
ДПС ще иска запор за акционерите на КТБ при забраната на цесиите
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви в ефира на „Радио К2“, че ДПС ще изиска запор за акционерите на КТБ при гласуване на забраната на цесиите.

„Трябва ли правителството да предприеме законодателна инициатива активите на акционерите в КТБ да бъдат превантивно забранени или блокирани, за да могат да послужат евентуално като обезпечение при бъдещи вземания?", попита Беновска.

Определиха банките, които ще изплащат влоговете в КТБ

Банките, които ще изплащат сумите до размера на гарантираните влогове в КТБ, вече са определени. Изплащането започва на 4 декември. О...

Йордан Цонев отговори, че позицията на ДПС е категорично да. „Голяма част от тези активи са купувани с пари на вложителите, така че това е абсолютно наложително", продължи Цонев. Той каза, че този въпрос може да се постави още сега при законодателната инициатива на ГЕРБ за цесиите. Това е много важен процес от гледна точка на обществената справедливост и защита на публичните финанси.

ДПС желае от първия момент на кризата в КТБ всичко, каквото е ставало и става в тази банка, да бъде достояние на обществеността и да се съхранят максимално възможностите държавата, Фонда за гарантиране на влоговете, всички кредитори на банката да си получат средствата. По тази причина ДПС е внесло нарочен законопроект, подписан от председателя на ДПС Лютви Местан, изготвен от Йордан Цонев и Делян Пеевски, в който има такива клаузи, които изискват наемане на международна фирма, която да следи потоците и движението на финансовите средства и операциите преди и след обявяване на банката под особен надзор, а сега вече и в несъстоятелност. „Това е продължение на нашето желание и политика, затова ние подкрепяме тази мярка", заяви Йордан Цонев по отношение на законопроекта на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт за отмяна на прихващанията в цесиите в КТБ.

По отношение на оставката на Иван Искров Цонев заяви: „Аз никога не съм смятал, че „ловът на вещици" в българското общество към хора, които са работили дълги години на един или друг пост, когато няма доказана вина или нещо друго за тяхното поведение, не смятам, че е правилно поведение, без да коментирам конкретно това назначение, ако то се случи, то е в правомощията на министър-председателя, в случая важното е към БНБ да се подходи отговорно, знаете, че Иван Искров няма как да бъде сменен, ако той не си подаде оставката".

Той каза, че законите и банковите регулации в Европа не позволят ако гуверньорът на централната банка не подаде оставка, който и да било да го сменя, защото това е част от независимостта на централните банки в Европа.

Първанов: Нямам пари в КТБ, не съм богат

Правителството е стабилно благодарение на АБВ. Тази увереност изрази в „Тази събота“ лидерът на политическата формация и пр...

„Ако Иван Искров реши да подаде оставка, това е негов акт, достоен за уважение, от гледна точка на това, че той е преценил вероятно, че е по-добре при създалата се ситуация да има възможност нов човек да се опита да върне доверието към централната банка, което е накърнено след тази криза", допълни Йордан Цонев.

„Правителството е в правото си да поеме контрола върху процесите, които следват процеса на обявяване в несъстоятелност на КТБ", заяви Йордан Цонев. Той допълни, че най-важен в тези процеси в Фондът за гарантиране на влоговете, защото той ще предложи назначаването на синдиците и ще управлява масата на несъстоятелността. „Доколкото правителството чрез министъра на финансите и бюджета ще налее сериозни средства за изплащането на гарантираните влогове на гражданите, правителството е в правото си да засили контрола, включително и чрез други мерки върху този процес. Аз мога да кажа с удовлетворение, че правителството предприема такива мерки с кадровата смяна на шефа на фонда и със законодателната промяна на цесиите", сподели народният представител от ДПС. Той изрази надежда този процес да продължи и да бъде наета международна фирма, която да разследва финансовите потоци в КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика