Депутатите гласуваха само един от въпросите на Плевнелиев за референдума

8349
Депутатите гласуваха само един от въпросите на Плевнелиев за референдума
Снимка: БГНЕС

Само един от трите въпроса на Росен Плевнелиев за националния референдум за изборни права мина в пленарна зала.

Единствено въпросът "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите" бе одобрен от парламента, предаде БГНЕС.

За него бяха 146, против бяха 10 и 10 депутати се въздържаха. Останалите два въпроса на държавния глава отпаднаха в предложения от него вариант.

Първият въпрос "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" не беше одобрен от Народното събрание. "За" гласуваха 89 депутати, "Против" бяха 85 и 22 се въздържаха.

Преди това бяха отхвърлени и всички направени предложения от някои от партиите за корекция на първия въпрос. Предложението на БСП беше - "Подкрепяте ли половината от народните представители да се избират мажоритарно", на ДПС - "Подкрепяте ли всичките 240 народни представители да се избират мажоритарно", на РБ - "Подкрепяте ли народните представители да се избират мажоритарно чрез разширяване на преференциалното гласуване", на АБВ - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно при пропорционално разпределение на мандатите между политическите партии и коалиции" и на БДЦ - "Подкрепяте ли половината от народните представители да бъдат избирани мажоритарно при пропорционална избирателна система".

Вторият въпрос на президента, който гласеше "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми" също бе отхвърлен, тъй като 80 депутати бяха "за", "против" се обявиха 59, и 25 се въздържаха.

Преди това и за този въпрос депутати от някои политически сили излязоха с предложения за корекция. Предложението на БСП беше - "Подкрепяте ли въвеждане на задължително гласуване на изборите с предвиждане на санкция за неизпълнение на това задължение" и на независимия депутат Велизар Енчев - "Подкрепяте ли задължителното гласуване при намаляване на държавните субсидии на партии на 1 лв. за получен глас на изборите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика