Депутатите отхвърлиха антикорупционния закон на Кунева

5147
Депутатите отхвърлиха антикорупционния закон на Кунева
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон на Меглена Кунева не мина в пленарна зала на първо четене, предаде „Фокус”.

„За” гласуваха 101 депутати, „против” – 38, 72 се въздържаха.

Методи Андреев: Антикорупционният закон трябва да спира случаи като "Пеевски"

Колегите от Реформаторския блок не прецениха правилния момент да предложат удължаване на заседанието. Парламентарният правилник не го п...

ГЕРБ и Реформаторският блок гласуваха в подкрепа, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ и Патриотичният фронт се въздържаха.

Самият законопроект предвиждаше създаване Национално бюро за предотвратяване на корупцията, което ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. То ще обединява и доразвива функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации.

Ако подозираме, че този антикорупционен закон ще бъде изкривяван, дали от законодателната или изпълнителната власт, това няма да доведе до добър край, заяви Кунева по време на дебатите.

Светослав Белемезов от АБВ пък посочи защо партията на Първанов се въздържа. Причината - новото бюро щяло да се назначава от Министерския съвет. Това е подчертано противоречиво, имайки предвид, че основният фокус на мерките, заложени в законопроекта, е борба с корупцията по високите етажи, именно на ниво изпълнителна власт. Назначаването на едноличния орган от президента по предложение на Министерски съвет категорично не създава усещането за равно отдалеченост на Националното бюро от останалите институции, каза Белемезов. АБВ се възържа и защото можело да се започне проверка по анонимен сигнал или по медийна публикация, стига тя да съдържа данни за "необяснимо богатство".

Кунева: Искаме изваждане на светло на имуществото на политиците

Ние искаме изваждане на светло на имуществото на политиците и проверки за конфликт на интереси. Това заяви днес на пресконференция в Пл...

Във връзка с изказването на независимия депутат Велизар Енчев, който по-рано изрази притесненията си, че много хора прехвърлят имотите си на непълнолетни лица и те не могат да се проверяват, вицепремиерът обясни, че по Чл. 38 ал. 5 е казано, че при задълбочена проверка лица могат извън посочените 18 години да бъдат проверявани. „Този закон може да бъде подкрепен на първо четене с различна подкрепа. Надявам се, че ще има подкрепа от партиите, които подкрепят правителството. Нямаме различия по необходимостта на закона. Надявам се опозицията да види закона не като на правителството, а като на този парламент“, заяви преди гласуването Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика