Депутатите отказаха да се тестват за наркотици

19275
Депутатите отказаха да се тестват за наркотици
Снимка: БГНЕС

Предложението депутатите да се подлагат веднъж годишно на тест за наркотици предизвика дълги и разгорещени дебати в Народното събрание. В крайна сметка обаче предложението беше отхвърлено.

По предложение на Патриотичния фронт депутатите гласуваха дали в правилника на парламента да се запише провеждането на тест за наркотици по веднъж в годината. След оспорвани дебати и гласуване текстът събра 30 гласа "за", 27 "против" и 53 въздържали се и не бе приет. Предложението получи подкрепа от ПФ, "Атака" и част от РБ, а БСП и ГЕРБ гласуваха основно "въздържал" се и "против". Макар да присъстваха в зала, от ДПС не участваха в гласуването, предаде БГНЕС.

На косъм се размина от приемане предложение на Валери Симеонов влизащите в сградата на парламента да нямат право да носят хладно и огнестрелно оръжие, както и взривни и отровни вещества. Текстът първоначално бе приет, но след прегласуване, поискано от Таско Ерменков от БСП, в крайна сметка предложението не мина. Ерменков подчерта, че с подобен акт депутатите се излагат пред обществото, тъй като гласуват нещо, което е естествено да не се случва за човек, който идва на работа. Освен това Ерменков подчерта, че някои от влизащите в залата идват със свои охранители, които имат оръжия.

Рейтингът на депутатите е спаднал прекалено много през последните години и затова трябва те да покажат, че са психично здрави хора, че не ползват дрога, каза при представянето на мотивите по първото предложение Юлиан Ангелов от ПФ. Тази позиция веднага срещна критика от БСП, според които подобно предложение е несериозно и че именно подобни неща свалят рейтинга, като дори иронично предложиха на входа на НС да се сложи дрегер. За свалянето на рейтинга на парламента допринася присъствието на хора в него под наркотична зависимост, отвърна Валери Симеонов, който предложи и поправката, която да забрани внасянето на оръжия.

Зад идеята на ПФ застана Мартин Димитров от Реформаторския блок. Той обърна внимание на факта, че при управление на автомобил е забранено да употребяваш алкохол и наркотични вещества, а народните представители могат да причинят много по-сериозни трагедии за българския народ с действията си от един шофьор на автомобил.

В дебатите се намеси и депутатът от "Атака" Десислав Чуколов, който поиска колегите му да нямат зависимости, включително и по отношение на сексуалността. В своето изказване Чуколов намеси президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. За зависимости говори честата смяна на мненията на Борисов, както и употребата на думи като "щастлиФТ", каза Чуколов. Депутатът от "Атака" засегна и колегите си от ПФ, което доведе до изостряне на напрежението, но до физическата саморазправа не се стигна.

Думата взе и лидерът на ДПС Лютви Местан, който обяви, че предложението съответства на всички религии, които отричат зависимостите от упойващи вещества и поиска становище от здравния министър дали с подобен текст няма да нарушим някои европейски конвенции. За кратко дебатите преминаха и през теми, свързани с религията, преди по предложение на Янаки Стоилов дебатите да се прекратят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика