Депутатският имунитет е отживелица, смятат бивши народни представители

17155
Депутатският имунитет е отживелица, смятат бивши народни представители
Снимка: БГНЕС

Отживелица - така определи депутатския имунитет бившият народен представител Атанас Семов, заместник-председател на РЗС.

Според решение на Конституционния съд от 1992 година имунитетът на депутатите им обезпечава по-голяма свобода и самостоятелност, сигурност и независимост спрямо органите на изпълнителната и съдебната власт. С други думи той е имал смисъл само като защита от изпълнителната власт, но на практика сега не върши работа. С тази теза се съгласи и бившият депутат и бивш кмет на София Стефан Софиянски.

Миков вече депозира искането за отнемането на имунитета на Сидеров

Искането на главния прокурор да бъде отнет депутатският имунитет на Волен Сидеров е депозирано в деловодството на Народното събрание ...

В сутрешния блок на БНТ Атанас Семов прогнозира, че Волен Сидеров няма да се откаже сам от депутатския си имунитет. Бившият депутат коментира, че институтът на депутатския имунитет у нас създава чувство за безнаказаност на политическия елит. Той припомни, че депутатите нямат имунитет срещу извършван от тях произвол

Същевременно Софиянски припомни, че като депутат през 2005 година, той първи е поискал да му бъде свален депутатския имунитет заради водени срещу него дела и е внесъл и съответна промяна в Конституцията. Софиянски смята, че в скандала с Волен Сидеров има едно решение – конфликтът е битов, разумно е ДПС, БСП и Атака да се разбират и г-н Сидеров да потвърди освобождаването си от имунитет.

Бившият кмет на София разказа и как като европейски депутат е бил спрян в Германия за проверка от полицията заради счупено стъкло. Тогава германският служител на реда не се е трогнал от дипломатическия паспорт на Софиянски и си е свършил работата така, както би я свършил в случай на проверка на човек без дипломатически документ.

Атанас Семов смята, че гражданите трябва да се предпазят от избирането на депутати, които не са чели книги, нямат управленски опит или ценностна система. Според него една от най-големите грешки на Сидеров е, че е нападнал дипломатически представител на Франция. Семов мисли, че е редно и българският народ да се извини и Европа да чуе това извинение, че българският народ упреква и презира подобен вид поведение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com