"Десните" поискаха смяна на синдик на КТБ

7470
"Десните" поискаха смяна на синдик на КТБ
Снимка: БГНЕС

Коалиция "Десните" протестира срещу назначаването на Росен Ангелчев за постоянен синдик в Корпоративна търговка банка (КТБ) и иска неговата смяна. Причината е принадлежността му към бившата Държавна сигурност, обявена от Комисията по досиетата на 21 април, казват в прессъобщение до медиите от коалицията.

Според позицията им назначението на Ангелов е "абсолютно неприемливо за обществото".

МВР търси агенти на ДС в селата

Засилване на агентурно-оперативната работа в малките населени места, с цел превенция на битовата престъпност е една от препоръките, дад...

Actualno.com публикува позицията на "Десните" без съкращения:

"Коалиция „Десните“ категорично протестира срещу назначаването като постоянен синдик в КТБ на лицето Росен Иванов Ангелчев във връзка с неговата принадлежност към бившата Държавна сигурност, обявена от Комисията по досиетата на 21 април. Абсолютно неприемливо за обществото е лицата, които ще осребряват имуществото на фалиралата банка да са зависими от фактори и сили, свързани с бившите комунистически служби на България, които през всичките години на прехода доказаха, че не само не защитават националните интереси на държавата, но реално през цялото време са работили срещу тях в полза на тясно-групови икономически интереси, включително и в полза на чужди и враждебни на страната.

Кризата в КТБ е резултат от действията на бившата комунистическа номенклатура в симбиоза с високопоставени служители на тоталитарната Държавна сигурност и техните протежета да овладеят материалните активи на България, като по този начин доведат до край заложения още в началото на прехода план за превръщане на политическата власт на БКП в икономическа и оттам отново в политическа чрез финансова зависимост и корупционни практики. Основен механизъм в този план се явяват бившите агенти на ДС, които чрез своята зависимост от тайните служби са готови да изпълняват безпрекословно поставените им задачи, които задачи нямат нищо общо с интересите на обществото и държавата.

Назначаването на лицето Росен Иванов Ангелчев за постоянен синдик в КТБ, въпреки че само ден преди това той беше обявен като сътрудник на ДС, говори единствено, че управляващата коалиция не само няма намерение да защити интересите на държавата и на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) като най-голям кредитор на фалиралата банка, но де факто признава своята зависимост от бившата Държавна сигурност. С този акт управляващото мнозинство в лицето на ГЕРБ, РБ, АБВ и ПФ и с подкрепата на ДПС признава, че е политически зависимо от т.нар. задкулисие в България и че всякакви приказки и обещания за борба с мафията са само кухи фрази за наивни избиратели. Не може политически сили, които непрекъснато се разграничават от мафията и обявяват своето намерение да се борят с нея всеки път, когато това намерение е подложено на проверка да действат точно по противоположния начин на обещаното и заявено преди това.

Бившият агент на ДС в листите на Реформаторите се отказа

Последният в листата на Реформаторския блок в 18 МИР Разград Владимир Матеев се отказва от мястото си. Решението му идва, след като вче...

Случаят КТБ е важен не само от гледна точка на необходимостта от възтържествуване на правото, но и от гледна точка на сериозния материален интерес, който държавата има в този казус и който е важен за финансовата и макроикономическата стабилност на страната. Държавата вложи огромен ресурс за изплащане на гарантираните депозити в банката в размер на 3.6 млрд. лв., като част от този ресурс в размер на 1.5 млрд. лв. увеличи държавния дълг на страната. Начинът, по който се разви делото за обявяване на банката в несъстоятелност и датата 6 ноември 2014 г., на която съдът обяви нейния фалит поставят много сериозно въпроса за правилното управление и събиране на масата на несъстоятелността на фалиралата банка. Имайки предвид зависимостите в съдебната система, които непрекъснато се огласяват в публичното пространство и непрозрачността, по която синдиците в банката оперират, вероятността определени депозанти да бъдат облагодетелствани за сметка на държавните интереси е изключително сериозна. Няма как в тази ситуация решението на ФГВБ в съгласие с управляващото мнозинство да назначи лице, свързано с тоталитарната Държавна сигурност да се приема безкритично.

КТБ има и чисто политически измерения в следствие на факта, че нейният най-голям разцвет беше постигнат по времето на управлението на ГЕРБ след 2009 г. Всъщност основната причина за провала на правителството на БСП и предателството на ДПС, което в крайна сметка позволи на ГЕРБ да дойде на власт за втори път е именно постигнатата договореност между тези две партии за начина, по който ще бъде процедирано с КТБ. Това се потвърждава от действията на представителите на двете партии на срещата при президента в края на юни 2014 г., когато са настоявали за обявяване на банкова ваканция, както и от заеманите от тях позиции и еднопосочното им гласуване в парламентарните комисии и в парламента по въпросите, свързани с темата КТБ.

Ние от Коалиция „Десните“ категорично настояваме лицето Росен Иванов Ангелчев да бъде освободено като постоянен синдик на КТБ и да бъде заменено с експерт с безупречна публична репутация. В противен случай ще считаме, че основното намерение на държавата и на управляващите е не защита на интересите на данъкоплатците в България, а на задкулисни икономически интереси, което ще доведе единствено до загуба на публични средства и до разграбване на активите на банката в полза на икономически групировки и задкулисни играчи, които иначе управляващите  непрекъснато заклеймяват и отричат отношения с тях."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика