Директорът на Агенцията за бежанците е освободен

40986
Директорът на Агенцията за бежанците е освободен
Снимка: БГНЕС

Председателят на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев е освободен от поста. Информация съобщиха за БГНЕС от Министерския съвет.

На мястото на Чирпанлиев за временно изпълняващ длъжността се назначава досегашният заместник-директор - Васил Върбанов.

Колко са бежанците в лагерите у нас?

3700 - толкова са към момента бежанците в българските бежански центрове. Огромната част от тях са сирийци, съобщи председателят на Аге...

Николай Чирпанлиев не е информиран, че е отстранен от поста. Това заяви самият той пред БГНЕС. Вицепремиерът Меглена Кунева до този момент не ми е предявявала никакви претенции, така че не мога повече да коментирам, добави освободеният председател на агенцията за бежанците.

Чирпанлиев изкара на поста малко повече от година. Той замени на поста Никола Казаков на 2 октомври 2013 г.

В тази връзка вицепремиерът и министър на вътрешните работи тогава Цветлин Йовчев обясни: "Казаков напуска поста заради три основни причини. Незадоволително се организират всички процеси по извършване на проучвания и предоставяне на статут на бежанец, а това създава условия за претоварване на местата за настаняване. Недобра е и организацията на работата в местата за временно настаняване на бежанци.

Незадоволителната работа на Държавната агенция за бежанците за взаимодействие с европейските организации, които могат да съдействат за справяне с проблема с бежанците, беше посочена като трети мотив за отстраняването на досегашния директор.

Държавата търси по-тихи места за бежанците

Между 20 и 50% е надвишен капацитетът в местата за настаняване на бежанци. Това каза председателят на Агенцията за бежанците (ДАБ) Ник...

Чирпанлиев е роден през 1957 г. Завършил е ВНВАУ – Шумен, магистър е по социология и доктор по социология от СУ „Св. Климент Охридски”, магистър по педагогическа социология от Военния университет в Москва. Дълги години е бил офицер по връзки с обществеността, преподавател по психология, социология и лидерски умения в Българската армия и ВА „Г. С. Раковски”, главен експерт по емпирични социологически и психологически изследвания в Центъра за социологически изследвания – МО. В последното десетилетие е преподавател в магистърска програма „Бизнес комуникация” в Нов български университет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика