Дянков: Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах

19838
Дянков: Бойко ме търпя повече, отколкото очаквах
Снимка: БГНЕС

Бившият финансов министър Симеон Дянков е доволен като цяло от свършеното през неговия мандат, макар че смята, че би могло да се постигне и повече.

„Повече реформи щяха да станат, ако медиите бяха по-реформистки настроени“, каза той в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Дянков в новата си книга: Цветанов не харесваше Ваньо Танов заради неговата популярност

"Кризата в Европа. Поглед отвътре" е новата книга на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Представянето и пред бъл...

Там той разказа за отношенията си с премиера Бойко Борисов и последните си дни като министър.

„Бойко ме държа, ме търпя много повече, отколкото аз очаквах. И на него му беше много тежко да защитава мен лично и политиките, които се опитвахме да водим. Така че останах много по-дълго, отколкото бяха очакванията ми“, каза Дянкоов.

„Всеки ден спорехме за пари, буквално всеки ден, особено уикендите“, добави той. Всяка събота финансовият министър ходел при премиера в 8.30 ч. и обсъждали къде има нужда от пари и къде могат да се дадат.

Дянков разказа още, че част от причината да напусне поста си е договорката, която имал с Бойко Борисов и Мирослав Найденов да не се изплащат по-рано пари на зърнопроизводителите от новия бюджет за 2012 година. „Като бях по път се промени това решение тук и аз бях поставен пред факта, че 800 млн. трябва да се вземат заем“, спомни си той. След това пък по ирония на съдбата му се наложило да защитава точно този заем, което по думите му „не вървеше добре“. „Банките си мислеха, че стават трусове и не даваха пари“, обясни той.

Финансовият министър не се плашел от "сянката на Дянков"

"Не се страхувам от сянката на Симеон Дянков. Мисля, че имаше хубави неща, които правеше той, най-вече подтиквайки отделни министри към...

На въпрос дали сега Дянков и Борисов си говорят, бившият вицепремиер отговори: „Говорим си рядко. Не си позволявам да го притеснявам“. Той каза още, че с Борисов си говорят за финанси, напоследък за банкови дела, но това се случва 3-4 пъти в годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика