Дянков в новата си книга: Цветанов не харесваше Ваньо Танов заради неговата популярност

34271
Дянков в новата си книга: Цветанов не харесваше Ваньо Танов заради неговата популярност
Снимка: БГНЕС

"Кризата в Европа. Поглед отвътре" е новата книга на бившия вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков. Представянето и пред българска публика ще е на 3 февруари тази година.

В. "24 часа" публикува екслузивни откъси от произведението. Предговорът към него е написан от премиера Бойко Борисов.

Участието ми в събитията от европейската криза започна с първата ми среща с бъдещия министър-председател на България. Бойко Борисов беше на посещение във Вашингтон през декември 2008 г., разказва Дянков. За бъдещия си ръководител той е написал следното: "Бивш пожарникар с черен колан по карате и запален футболист, Борисов имаше звездна кариера начело на българската полиция в продължение на четири години".

...

В средата на май 2009 г. ми се обадиха дали мога да посетя България за няколко седмици и да помагам на икономическия екип на ГЕРБ за изборите. Вече следях новините от страната и знаех, че се очаква трудна кампания, пише бившият вицепремиер. Той обяснява, че социалистите -  основната сила в тогавашното коалиционно правителство, използваха най-различни тактики, за да злепоставят Бойко Борисов.

Старите машини за омаскаряване бяха включени на пълна мощност. И тъй като никога не съм харесвал комунисти, приех предизвикателството. Взех си неплатен отпуск от Световната банка и на 30 май кацнах на летище София, разказва с хъс Дянков.

...

В публикуваните откъси четем още: "Предизборната кампания продължи четири седмици. Всеки ден пътувах из страната и се срещах с десетки нови хора. Така се запознах и с много от бъдещите депутати на ГЕРБ. Цецка Цачева, опитен юрист, който по-късно стана председател на парламента, и Менда Стоянова, дългогодишен мениджър в данъчната администрация, която пое бюджетната комисия, щяха да оказват неоценима подкрепа по време на мандата ми, когато трябваше да се прокарват трудни закони в парламента".

Дянков често прекарвал вечерите си в дома на Борисов, "където след дългите дни на пътувания и срещи вечеряхме с него и с дъщеря му".

В тази връзка той разказва: "Тя също живееше в САЩ и наскоро бе получила бакалавърската си степен от Калифорнийския университет. Беше се завърнала у дома, за да подкрепи баща си. Една сутрин Борисов се обади да отида при него на футболното игрище. На полувремето той излезе и каза: "Ако спечелим, ще станеш министър на икономиката."

"По време на криза финансите са от по-голямо значение", отвърнах. "Ще видим", каза той и се върна в играта".

...

"ГЕРБ спечели изборите на 5 юли 2009 г. и си осигури 117 депутати в 240-местния парламент. Три дни след това Борисов ме покани на сутрешно кафе в Банкя и предложи да поема Министерството на финансите. Благодарих му и казах, че ще трябва първо да го обсъдя със семейството си. "Така направи", отвърна той.

Половин час по-късно, в таксито от Банкя към София, чух по новините, че първият министър в новия кабинет е вече избран - Симеон Дянков, на финансите. Шофьорът на таксито отбеляза: "Дано тоя е по-добър от предишните. Но едва ли. Те всичките са едни и същи", разказва финансистът.

...

Създаване на правителство

По време на предизборната кампания се бях срещал с много от експертите на ГЕРБ и се чувствах уверен да предлагам бъдещи министри, връща се назад Дянков. Той успял да даде "предложения за министър на екологията - Нона Караджова, и за министър на регионалното развитие - Росен Плевнелиев, номиниран също от няколко бизнес асоциации и от камарата на строителите".

Предложил и икономически министър. Първата номинация била Бисер Боев, но Борисов не го одобри заради предишната му работа в медиите. Тогава бъдещият вицепремиер се свързал с Трайчо Трайков, когото познавах бегло от университета, преди да замина да уча в чужбина.

"Той беше топмениджър в една от големите енергийни компании, беше работил и в чужбина. Отидохме заедно при Борисов. Бойко погледна Трайчо и каза: "Скъп костюм. Това е добре. Значи имаш достатъчно пари, за да не крадеш, като станеш министър", разказва Дянков.

Той признава, че опитите му да предложи министър на транспорта се провалили. Подкрепил и кандидат за Министерство на земеделието и почти успял.

"Десислава Танева беше интелигентна жена с опит в сектора. Тогава за пръв път станах свидетел на"приятелски огън". Наложи се да оттегли кандидатурата си след медийна атака. На мен тепърва ми предстоеше да съм под приятелски огън. Това беше част от политиката в България.

"Присъствах, когато се обявяваха имената и на повечето останали министри. Борисов ми се обади да се появя на някакъв плувен басейн. Това беше новост. Дотогава бях свидетел на важни решения, вземани на футболни игрища, но не и на плувен басейн.

Финансовият министър не се плашел от "сянката на Дянков"

"Не се страхувам от сянката на Симеон Дянков. Мисля, че имаше хубави неща, които правеше той, най-вече подтиквайки отделни министри към...

Когато влязох, няколко известни личности в българския спорт пиеха бира до басейна. Последва кратка дискусия относно качествата на потенциални кандидати за спортното ведомство", спомня си Дянков.

След това беше обявено, че Свилен Нейков е спечелил номинацията, защото има докторска степен по спортен мениджмънт. Свилен - треньор на българския олимпийски шампион по единичен скул, щеше да се окаже един от най-добрите министри.

Бившият вицепремиер коментира: "В последния ден от проучвателния си мандат Борисов предложи двама заместник министър-председатели като знак за двете основни направления, в които правителството щеше да работи: борба с престъпността и финансова стабилност. Така станах вицепремиер заедно с Цветан Цветанов, най-доверения партиен лейтенант на Борисов. Министър-председателят имаше силен инстинкт за баланс. Станах първият финансов министър в историята на България, който е и вицепремиер. Двойната позиция ми даде повече власт да вземам много кризисни решения и да не спечеля много почитатели".

...

За избора на Ваньо Танов за шеф на Агенция "Митници"

Следващата стъпка бе избор на началник на митниците. Човекът, когото наследих там, беше заемал поста два пъти за предишното десетилетие. Под негово ръководство митниците бяха работили едва ли не като отдел към Министерството на вътрешните работи.

Симеон Дянков: Пенсионната реформа не биваше да спира

Не мисля, че “Южен поток” е свалил правителството. Правителството се свали само с твърде популистична политика, която във в...

Имаше много истории за добро сътрудничество между митничари и гранични полицаи на всички нива в незабелязването на контрабандата. Тази връзка трябваше да се прекъсне. Знаех, че имам нужда от някой достатъчно корав, за да се опълчи на вътрешното министерство, но и да си сътрудничи с тях, когато е необходимо.

Бойко Борисов предложи решение. Ваньо Танов, бивш генерал от МВР, беше подал оставка през 2007 г. като шеф на елитните полицейски сили, след като бе уличил министъра си в сенчести контакти.

Срещнах се с Ваньо Танов и го харесах веднага. С внушителна фигура и с бумтящ глас, той беше моя пълна противоположност като присъствие. А със своите 25 години стаж в полицията, генерал Танов знаеше повече за практиките там, отколкото който и да е вътрешен министър. Под негово ръководство митниците се откъснаха от влиянието на МВР. Усложненията не закъсняха. Министър Цветан Цветанов не хранеше симпатии към Танов заради неговата популярност сред полицията. Наложи се да прекарам голяма част от първата си година в борба да запазя шефа на митниците на мястото му.

Споровете с Цветанов и избора за шеф на НАП

Спорът ми с Цветанов стана публичен. Имаше разнобой между двамата вицепремиери и медиите го отразяваха почтивсекидневно, връща се назад Дянков. Той отчита, че това се е разглеждало като основен разрив в правителството.

"Само три месеца след началото на мандата се появиха спекулации, че скоро ще бъда уволнен. Защитавах твърдо назначаването на Танов и в крайна сметка устоях", връща се назад финансистът и пише по-нататък:

Симеон Дянков ще става заместник-председател на руската ВТБ

Бившият вицепремиер и финансов министър на България Симеон Дянков е гласен за заместник-председател на руската банка ВТБ (VTB), сочи ин...

Беше по-различно с избора кой да оглави Националната агенция по приходите. Предишната началничка на данъчните, близка доверена на моя предшественик Пламен Орешарски, била отстранена в края на 2008 г. след обвинения в подпомагане на схеми за измами. Тогава нейният заместник Красимир Стефанов заел поста временно. В крайна сметка Стефанов остана на този пост по-дълго, отколкото аз на моя. С течение на времето се научихме да работим добре заедно.

В НАП съществуваше практика да се провеждат съвместни акции с полицията, без да съм предварително информиран. Стефанов също не е знаел за тези операции. Имаше установени връзки между полицията и членове на ръководния му екип и той не съумя да ги прекъсне. Повече от двадесет години след падането на комунизма на данъчната служба все още се гледаше и като на инструмент за натиск. Тази логика ми беше толкова чужда, че първоначално я отхвърлях като чиста теория на конспирацията. Но с течение на времето станах свидетел на няколко случая, в които данъчните предприемаха акции, за които разбирах постфактум. Уволних един заместник-директор, а след това и още един. В НАП имаше нужда от здрава ръка като в митниците. Желаещи не се намериха.

Други конфликти

Като вицепремиер трябваше да бъда буфер във всевъзможни конфликти. Това беше рядък късмет. Оглавих тристранната комисия, в която правителството обсъждаше проблеми заедно със синдикатите и с работодателските организации. Предишните председатели на тристранката са били с портфейл в социалния сектор и пестеливостта не е била сред най-често обсъжданите теми.

Председателствах и многобройните срещи по сектори, в които зърнопроизводители и баскетболни отбори щяха да искат повече пари. Тези срещи отнемаха доста време. Изслушвах и казвах "не".

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика