Джихадистите завзеха нови градове в Ирак

20399
Джихадистите завзеха нови градове в Ирак
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският съюз (ЕС) и Лигата на арабските държави (ЛАД) призоваха демократичните сили в Ирак да се обединят срещу джихадистите, които започнаха голяма офанзива срещу правителството в Багдад.

"ЕС и ЛАД призовават всички демократични сили да работят заедно… да преодолеят това предизвикателство пред сигурността в Ирак. ЛАД и ЕС призовават правителството на Ирак и на кюрдистанския регион да обединят политическите си и военни сили, за да възстановят сигурността в град Мосул и провинция Нинава". Това се казва в съвместно изявление след срещи между външните министри от ЕС и ЛАД в Атина, информира АФП.

В Ирак разцеплението между властите става все по-сериозно

Цялата отговорност за падането на град Мосул в ръцете на ислямистите носи министър-председателят на Ирак Нури ал Малики. Това заяви д...

Междувременно при операция срещу шиитското правителство, извършена от джихадистката групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), бе завзет град Мосул и провинция Нинава. Членове на джихадистката групировка завзеха и турското консулство в Мосул. Отвлечени са консулът и 24 служители от дипломатическата мисия, информира БГНЕС.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви днес, че страната му ще отвърне както е нужно, ако бъде наранен някой от  нейните граждани и дипломати, държани за заложници от ислямистки бойци в Мосул, предаде Reuters

Дипломатът добави: "В момента сме ангажирани с уреждането на кризата по спокоен начин, като се има предвид сигурността на нашите граждани".

Турското външно министерство потвърди, че общият брой на турските граждани, които са задържани от бойци при две различни нападения в Мосул, е 80 души.

В Ирак въоръжават обикновени граждани за борба с екстремисти

Иракското правителство ще предостави оръжия и оборудване на гражданите, които се запишат като доброволци в борбата срещу екстремистит...

По-рано днес бунтовниците превзеха Тикрит - втория главен град на провинция, паднал в ръцете на екстремистите за два дни, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицията.

Според генерал от полицията бунтовниците са членове на джихадистката групировка "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Майор от полицията каза, че бунтовниците са освободили в Тикрит около 300 затворници, информира БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика