Днес Вучков предлага нов главен секретар на МВР

15810
Днес Вучков предлага нов главен секретар на МВР
Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на правителството се очаква вътрешният министър Веселин Вучков да предложи кандидатура за нов главен секретар на МВР. Самият Вучков направи този анонс в края на миналата седмица.

Предложението е необходимо и заради изискването на променения Закон за МВР, най-висшата професионална длъжност във вътрешното ведомство, да се избира по предложение на правителството и с указ от президента, предаде репортер на БГНЕС.

Убийството на Боби Белята - заради криминален бизнес или лична вражда

Две са версиите, по който работят разследващите убийството на Борис Борисов, известен като Боби Белята. Първото направление е интерес...

Натискът за смяната на настоящия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, който бе назначен в рамките на мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, идва основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, при която бе убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи". Самият главен секретар отхвърля обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Премиерът Бойко Борисов избягва да коментира темите за рокади по върховете на службите. В интервю за Нова телевизия, преди повече от месец, обаче, Борисов даде да се разбере, че към онзи момент няма намерение да се разделя със Светлозар Лазаров.

Името на настоящия главен секретар на МВР е сред възможните кандидатури, макар, че вътрешният министър Вучков заяви, че иска за оперативен ръководител професионалист, който е изминал всички етапи на развитие в кариерата. За поста на главен секретар на МВР се обсъждат поне още три имена.

В случай, че се стигне до рокада на професионалния връх на МВР, то следващите смени, които могат да са очакват са тези на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на ДАТО Цветан Китов. Вътрешният министър няма правомощия по тяхната професионална кариера.

Вучков предлага главен секретар на МВР на 4 март

На 4 март ще направя предложение за главен секретар на МВР. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Весе...

Интересна подробност е, че дебатът, който Веселин Вучков анонсира, че ще предизвика на днешното заседание, ще се проведе минути след посещението на директора на ФБР Джеймс Коми в сградата на Министерския съвет и срещата му с премиера Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика