Днес става ясно дали Кристалина Георгиева ще бъде новият външен министър на ЕС

20212
Днес става ясно дали Кристалина Георгиева ще бъде новият външен министър на ЕС

Лидерите на държавите от Европейския съюз се събират днес на заседание на Европейския съвет, на което ще бъде решено кой ще заеме поста върховен предствител на обединението за въшната политика. Основен претендент за поста е българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Нейна конкурентка пък е италианската външна министърка Федерика Могерини. На заседанието ще присъства президентът Плевнелиев, който ще защитава кандидатурата на Георгиева.

Върховният представител на ЕС се избира от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство, със съгласието на председателя на ЕК. Мандатът му е пет години, по подобие на този на останалите комисари.

BBC: Кристалина Георгиева с големи шансове за Върховен представител

Кристалина Георгиева има големи шансове да стане Върховен представител по въпросите на външните работи на Европейския съюз. Това предри...

Още на 16 юли, в края на мандата на своето управление, Пламен Орешарски заяви, че представителят ни в предишната еврокомисия Кристалина Георгиева е кандидатът на България за поста върховен представител на Европейския съюз за външната политика. Официалната номинация на Георгиева дойде с първото решение на служебното правителство, припомня БГНЕС.

Служебният премиер Георги Близнашки дори изпрати писмо до лидера на ПЕС Сергей Станишев, с което поиска подкрепа за номинацията. От отговора на Станишев обаче стана ясно, че той ще подкрепи Георгиева само, ако има политическо решение този пост да се даде на ЕНП.

До голяма степен надпреварата обаче се води не на ниво личности качества, а на ниво партийна принадлежност. След като представител на ЕНП стана председател на ЕК, а начело на ЕП застана социалист, усилено се говори, че някой от лявото пространство трябва да заема поста на външен министър на ЕС, а начело на Европейския съвет е кандидат на ЕНП. Ако това действително се случи, следващият върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи ще бъде Федерика Могерини, защото тя идва от семейството на социалистите. Могерини вече събра значителна подкрепа сред страните от ЕС.

 

Близнашки предлага официално Георгиева за външен министър на ЕС

На предстоящия Европейски съвет България ще защитава кандидатурата на Кристалина Георгиева за Върховен представител по въпросите на в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика