Доц. Анна Кръстева: Най-близо до представите на хората за служебен премиер е Константин Пенчев

6642
Доц. Анна Кръстева: Най-близо до представите на хората за служебен премиер е Константин Пенчев

Служебният премиер трябва да бъде човек с безупречна репутация. Трудно е да се правят прогнози, но ми се струва, че най-близка до хората е фигурата на настоящия омбудсман Константин Пенчев, смята политологът доц. Анна Кръстева.

Доц. Кръстева заяви, че не споделя мнението, че служебният премиер трябва да бъде финансист. „Считам, че е много важно да има един солиден финансов министър, но премиерът трябва да бъде човек с безупречна репутация, съобщи агенция Фокус.

Исканията на гражданското общество вече са формулирани

От началото на големите протести в България многократно беше питано – какво искат всички тези хора, излезли по улиците на странат...

Трудно е да се правят прогнози, но ми се струва, че най-близка до хората е фигурата на настоящия омбудсман Константин Пенчев, не за друго, а защото в изказванията му виждаме способност да погледне на протестиращите от гледна точка на техните искания. Важно е също така, че той се опитва да преведе тези искания на езика на правото”, каза тя. След оставката на кабинета „Борисов”, партиите са напълно предвидими и не искат да поемат властта, защото осъзнават, че нямат необходимия управленски или експертен капацитет, нито политическата воля, заяви политологът.

Според нея, избирането на министри за служебен кабинет би било много трудно, защото никой не би желал да пропилява шансовете си за по-дългосрочна кариера в своята или политическата сфера.

Според доц. Анна Кръстева, парадоксът, който се наблюдава в последните дни, е разминаването между проблемите на хората от една страна и предложенията за промени от друга. Искането на хората за прилагането на исландския опит и у нас, според политолога е неприложимо, още повече, че този модел не остава траен. „Неговото приложение не означава, че Исландия се е отказала от своите партии”, обясни доц. Кръстева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com