Дончев: Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България

33591
Дончев: Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в Гърция ще има ефект върху България, но какъв ще е зависи от сценариите, които ще се развият. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев пред БНТ по повод ситуацията в Гърция.

Според Томислав Дончев е трудно да се каже дали Гърция ще фалира окончателно във вторник. „Искането за референдум дали е упражнение изцяло с вътрешнополитически характер, за да може правителството на Ципрас да излезе от тежката ситуация. Там има особено вътрешно противоречие. Поради мандата, с който е избран, поради обещанията, които е дал, той не в позиция да приеме решенията на кредиторите. Само преди няколко месеца по време на предизборната кампания основните тези бяха в обратна посока. На първо място референдумът може да бъде мислен като начин вътрешнополитически да се отиграе ситуацията. Другият възможен сценарий е опит да се спечели още време. Дали ще има опит за сделка в последния момент или план Б вече е в ход, ми е трудно да кажа. На фона на всички рискове и опасения, знам за хора, които са се самоубили, заради дълговете си, но не съм чувал за изчезнала държава поради дълговете си”, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

Муравей Радев: Гръцката финансова система ще се изпари за часове

Гръцката финансова система ще се изпари до дни, за часове. Това прогнозира бившият финансов министър Муравей Радев, който в момента е н...

По думите му, България и Гърция, като параметри на бюджета и задълженията, нямат нищо общо.

Той посочи, че България е сред най-малко задлъжнелите страни в Европа, заедно с Естония. „България поддържа вътрешен дълг под 30 %. Ситуацията е съвсем различна, те са малко под 200 % дълг спрямо БВП, т.е. те дължат това, което цялата им икономика би изработила за година и десет месеца. Не може да става дума за сравнение. Ефект ще има върху България. Ще има негативен. Би могло да има и положителен ефект. Всичко зависи от сценариите, които се развият. Те са много. Фалит на държава, която е член на еврозоната не е имало никога. Нямаме преки аналози, когато коментираме ситуацията там, но ще има трансграничен негативен ефект, когато икономиката на една съседна държава страда. Още повече, че ние имаме интензивен стокообмен. Би имало и положително въздействие, следствие на миграцията на бизнеса и на компаниите тук, заради отличните данъчни ставки и по-стабилната страна”, добави още Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика