Дончев заусуква дали накрая Горанов няма да казва къде да се осигуряваме

21356
Дончев заусуква дали накрая Горанов няма да казва къде да се осигуряваме
Снимка: БГНЕС

От вас научавам за въпросния фонд „Утре”, регистриран през лятото. Това заяви вицепремиерът по европейските въпроси Томислав Дончев в коментар за толкова спорната пенсионна реформа.

Защо се допуска с наредба Министерският съвет да решава какво да се случва с личните партиди на осигуряващите се в частни пенсионни фондове (бел. ред. – с наредбата се говореше, че се уточява редът и начинът за прехвърляне) – според Дончев това е практика, но ако имало консенсус, нямало проблем да не става това чрез наредба, а чрез норма на по-високо ниво. Наредбата касае гъвкави въпроси, уточни той. Дончев каза, че намерението е в наредбата да се впише дали да останем в частен фонд и в НОИ, но предстоели тепърва разговори. Не правете нищо през януари, вероятно до края на януари ще се вземе точно решение, сподели вицепремиерът.

Методи Андреев: ДПС има интереси в битката в частните фондове

ДПС са първите, които започнаха политика с частните пенсионните фондове. Те имат свои интереси в тази насока. Това коментира депутатът ...

Когато има спор, е добре – важното е да няма бой. Нека уточня следното – предложението за реформа събра критики в три посоки. Първата е начинът, по който е взето решението – относително бързо. На второ място е периодът, в който можеш да се прехвърлиш, а третата тема е реверсивността – да можеш да се прехвърлиш повече от веднъж между НОИ и пенсионните фондове, обобщи Дончев.

Вицепремиерът припомни, че идеята се появила още през лятото, в предизборната кампания и това не е я прави нова. Дончев обаче призна, че в програмата, подписана от управляващата коалиция, няма такъв текст за пенсионната реформа.

Какъв беше мотивът да се гласува тази реформа – на този въпрос вицепремиерът отговори, че на директен ефект под формата на пари за НОИ не може да се разчита. Когато има възможност за избор, това благоприятства конкуренцията, подчерта той. Опасявам се, че ако имаше четиримесечна дискусия, вероятно нямаше да бъде взето никакво решение. Темата се оказа нервозна, имаше и опити за натиск – от едно подобно решение сигурно има доволни, сигурно има и недоволни, не може да се чака от недоволните да стоят пасивно, обобщи Дончев.

Уважавам всяка форма на протест – задача на политиците е, дори когато са съвършено несъгласни, да обръщат внимание, каза Томислав Дончев. По въпроса с това дали ГЕРБ и ДПС не се прегърнаха зад „паравана” Реформаторски блок, вицепремиерът напомни, че във формат коалиция няма пълен консенсус винаги. Изначално ясно беше, че по различни въпроси ще има и различна подкрепа, измъкна се Дончев. По всяка вероятност ще има да се случват много неща, които не са записани в програмата за управление, в коалиционното споразумение, в предизборната ни програма дори. Какво толкова се случи, че да трябва такава реформа – на този въпрос Дончев не отговори пряко.

Пенсионната реформа - сагата започва

Пенсионата реформа, която Народното събрание прие преди да излезе в коледна ваканция, изглежда няма да издържи дълго време. След като ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика