Дотук - само две партии искат да участват в кампанията за референдума

3646
Дотук - само две партии искат да участват в кампанията за референдума
Снимка: БГНЕС

До днес са постъпили заявления от 38 партии и една коалиция за участие в изборите за общински съветници и кметове. По 21 от заявленията има и решения на ЦИК. Няма обжалвано решение при регистрация на партия за участие в местните избори. Днес заявление подаде и Движение 21 на Татяна Дончева.

Освен това има и две партии, които са подали заявления за участие в разяснителната кампания за националния референдум, като и двете партии поддържат позиция “да” по въпроса на референдума.

Българи в Брюксел започнаха подписка в подкрепа на електронното гласуване

В Брюксел днес започва събиране на подписи в подкрепа на референдума. „Подкрепете инициативата за въвеждане на дистанционно глас...

Срокът за регистрация в ЦИК за участие в разяснителната кампания на референдума е 14 септември, след което не е необходимо да се прави друго на територията на общинската избирателна комисия. От ЦИК ще им изпратят списъците с партиите, които ще участват в референдума.

През тази седмица Централната избирателна комисия е била фокусирана върху назначаването на общинските избирателни комисии, чиито краен срок изтича на 4 септември.

Обработени са били всички пристигнали в ЦИК документи, като към момента са назначени 143 ОИК. При 130 от тях е било постигнато съгласие, а при останалите 13 не е било постигнато съгласие между политическите партии и те ще бъдат назначени служебно.

ЦИК е приела вече всички принципни решения, свързани с регистрацията на партии, коалиции и местни коалиции и др. Приети са и условията и реда за машинното гласуване, публичните регистри, които ще се водят в ОИК и публичният регистър за регистрираните политически сили в ЦИК, а също и съставянето и обвяването на избирателните списъци и др.

Започва приема на документи за участие в референдума

От днес до 14 септември Централната избирателна комисия /ЦИК/ приема документи за регистрация на инициативни комитети, партии и коалици...

Утре, 4 септември, ЦИК ще разгледа обявяването на местата, където ще бъдат открити т.нар. автоматични секции извън страната за гласуването в националния референдум и реда за компютърната обработка на данните от гласуването.

До 4 септември кметовете на общини трябва да образуват със заповед избирателните секции на територията на общината. До 6 септември ЦИК ще публикува списъците с номерата и адресите на избирателните секции и избирателите в тях.

В случаите, когато в населено място живеят по-малко хора, отколкото са регистрирани по постоянен адрес, трябва да има над 101 души по закон, за да се проведат избори на това място, припомни говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Фактор, според него, за това да се проведат избори в населено място, е именно обявеното от закона - над 100 души регистрирани по постоянен адрес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика