Дългосрочните договори с американските ТЕЦ не са съгласувани с ЕС

10577
Дългосрочните договори с американските ТЕЦ не са съгласувани с ЕС
Снимка: БГНЕС

За сегашния ценови период делът на по-скъпата електроенергия е 91%, а делът на по-евтината намалява на 9%.

Това съобщи председателят на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България Валери Симеонов. Той представи резултатите от извършената работа от комисията в сектор електроенергетика в периода от създаването й до 31 юли 2015 г., предаде БГНЕС.

До момента комисията е провела 21 заседания. На тях са били изслушани министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на финансите Владислав Горанов, както и представители на НЕК, ЕСО, Агенция за устойчиво и енергийно развитие, ДНСК, БЕХ, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ Марица Изток 2, Мини Марица-Изток, ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про, сегашният председател на КЕВР Иван Иванов, както и предходния председател - Светла Тодорова, и депутати.

Според Симеонов през 2011 - 2015 г. съществено се е променил пазарът на електрическата енергия в страната. Наблюдаваше се цялостно намаление на потреблението в резултат на кризата, заяви Симеонов и направи ретроспекция на развитието на сектор енергетика през последните години. Той посочи, че през 2014 г. НЕК е на загуба.

"Дългосрочните договори за задължително изкупуване на ел. енергия държат 40% от регулирания пазар. Всички пазарни рискове са прехвърлени към купувача, вследствие на тези договори. НЕК трябва да изкупува скъп ток от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 и я продава евтино. Следователно няма как НЕК да не търпи загуби. По наше искане и на комисията по енергетика в стъпване в 43-тото НС, АДФИ извърши проверки, при които се откриха нарушения, които водят до злоупотреби и загуби за милиони в Марица Изток 1 и 3", посочи Симеонов.

Така, например ТЕЦ Марица Изток 3 не е провеждала 5 обществени поръчки на стойност 9 млн. лв. Количеството на ел. енергия, която НЕК е задължен да купува от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3, е по-голямо, отколкото е реалното потребление на страната, посочи Симеонов.

От думите му стана ясно, че България не е нотифицирала с ЕС договорите с двете американски централи. "В дългия период на работа на двете американски централи явно е имало причини дългосрочните договори с тях да не бъдат съгласувани с ЕС. Поискали сме произнасяне на ЕС, което да облекчи българската държава в прекратяването на договорите с двете американски централи", каза той.

Симеонов обясни, че вторият голям участник след американските централи в регулирания пазар са ВЕИ-тата и изтъкна, че има бум на новоприсъединени ВЕИ-та. Например, 1072 са били ВЕИ-тата със слънчева енергия през 2012 г., а през 2008 г. са били едва 11. Ръстът на новоприсъединени ВЕИ-та е през 2013 г., стана ясно от изчисленията на комисията.

"За част от ВЕИ централите се констатира сериозно разминаване между датите, в които са съставени документите за въвеждане в експлоатация и датите, на които започват да произвеждат електрическа енергия, като за една част от производителите тези разлики са над 6 месеца. Данните за това, както и други разминавания между данните на ЕРП и ДНСК следва да се изправят на прокуратурата", посочи Валери Симеонов.

Симеонов съобщи доста смущаваща новина, или както той я нарече -  "пикантерия". "По време на работата на комисията още в самото начало установихме, че през ноември 2014 г. тогавашният изпълнителен директор на НЕК Екатерина Истаткова е продала 2,3 млн. мегават часа електрическа енергия от ВЕЦ-ове, собственост на дружеството с една година напред. Продажбата е на цена на пикова енергия от 71 лв., което е подигравка. Направено е с определени договорени търговски дружества, от изпълнителния директор, без търг и конкурс. Продажбата е буквално седмици преди Истаткова да бъде освободена от поста. На 24 юли 2015 г. в 15,30 часа нашият консултант Стефан Гамизов беше заплашен с убийство от съпруга на Екатерина Истаткова, за което сме информирали министъра на енергетиката и ДАНС. В момента се води разследване", посочи още Валери Симеонов.

Валери Симеонов: С нашия законопроект американските централи може да връщат пари

Никаква революция не е това. Така лидерът на „Патриотичния фронт” Валери Симеонов относно внесения законопроект за прекратя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика