Държавата не е спряла плащанията по екопроектите

14086
Държавата не е спряла плащанията по екопроектите
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавата не е спряла плащанията на общините за проектите по ОП "Околна среда". Това съобщи в Бяла Спиридон Александров, ръководител на програмата към МОСВ. Разплащанията стават от републиканския бюджет, където са осигурени 300 млн. лв. Когато бъде постигнат консенсус с ЕК, където сме заявили 2 сертификата и когато програмата бъде размразена, парите ще бъдат възстановени от Брюксел в държавната хазна. За новия програмен период има проектна готовност за 1 млрд. лв., посочи Александров, предаде Стандарт нюз.

Забавянето на екопроектите за периода 2007-2013 г търпи сериозни финансови санкции. Обмислят се два варианта – за изплащането им от републиканския бюджет или всеки нарушител ги възстановява индивидуално, каза ръководителят на ОП "Околна среда". Причината за забавянето е в обжалването на обществените поръчки, някои общини стартират навреме проектите ,но не могат да сключат договорите за изпълнение година и половина след това.

България през 2013 година: Замразяването на средствата по ОП "Околна среда"

Не един и два бяха скандалите в родната икономика тази година. Сред „отличилите се” такива бе замразяването на европейските...

В ход са 139 проекти за ВиК от стария програмен период и най-рискови са тези, които не са започнати. Всеки разход ще се плаща, само ако строителството приключи в края на 2014 г., предупреди Александров. В община Бяла, Варненско, той и кметът Анастас Трендафилов направиха първа копка на реконструкция по мащабен ВиК проект на обща стойност 13 205 635 лева, осигурени от Кохезионния фонд на ЕО, Националното съфинансиране и от собствено участие на общината. Партньор е и община Несебър заради общата пречиствателна станция за отпадни води в Обзор, където след реконструкцията ще бъдат отвеждани. Това е край на септичните ями, замърсяване на морето в курортния град и осигуряване на чиста питейна вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика