Държавата удря рамо на БНТ: Официално правим детската "Евровизия"

20957
Държавата удря рамо на БНТ: Официално правим детската "Евровизия"
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и министър-председателят Бойко Борисов проведоха срещи с генералните директори на БНР и БНТ – Радослав Янкулов и Вяра Анкова и генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ингрид Делтонр.

"Останах с много добри впечатления след срещите, заради факта, че министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева и генералният директор на EBU Ингрид Делтонр показаха детайлно познаване на въпросите, свързани със състоянието и бъдещето на обществените медии в България и мястото им в Обединена Европа. Всички изразиха своята готовност за сътрудничество и помощ там, където е нужна промяна. Сред най-важните е появата на новия Закон за радио и телевизия. Той трябва да е в съзвучие с 21 век и да отговаря на всички изисквания на нашето време. Г-жа Цачева и г-н Борисов изразиха разбирането и готовността си Народното събрание и правителството да бъдат в помощ на развитието на нашите две медии, с една много важна удивителна: без никаква намеса в работата ни, зачитайки професионалните и етични норми, които защитаваме в БНР и БНТ. Удовлетворен съм от срещите ни", коментира Радослав Янкулов – генерален директор на БНР.

"Изключително много се радвам от проведените разговори за настоящето и бъдещето на обществените медии в България, в контекста на европейската медийна среда. Сред темите бе и въпросът дали нашето медийно законодателство е адекватно на европейското в момента. За БНТ един от най-важните въпроси, който седи в момента, е възможността за организиране на детската "Евровизия" и се радвам, че получихме голяма подкрепа в това отношение. Мисля, че това е шанс не само за БНТ, а би трябвало да бъде национална кауза за България. Радвам се, че всички разбират това. С днешна дата мога да кажа със сигурност, че БНТ ще бъде домакин на детската "Евровизия"", посочи Вяра Анкова – генерален директор на БНТ.

Ингрид Делтонр – генерален директор на Европейския съюз за радио и телевизия / EBU/ подчерта важността на проведените срещи. "Разговорите бяха изключително ползотворни. Разбира се, всички ние от EBU сме тук специално за 80-годишнината на БНР. По време на срещите ни с г-жа Цачева и г-н Борисов говорихме за бъдещето на обществените оператори, за необходимостта от създаването на нова законодателна рамка, адаптирана към съвремието ни. Обсъдихме взаимодействието между традиционните медии и интернет, влиянието и развитието на социалните медии, навлизането на смартфоните и приложенията за тях и ролята на БНР и БНТ в новата медийна среда. Днес обществените медии са по-важни от всякога, а ролята им е изключително важна, особено в моменти на криза и на преход. БНТ и БНР са независими, представят качествени програми и се радват на доверието на аудиторията", обобщи Ингрид Делторн.

По случай 80-годишнината си Българското национално радио организира международна конференция "Общественото радио и предизвикателствата на бъдещето". Във фокуса на конференцията са последните тенденции в развитието на обществените медии – програмно съдържание, финансиране, иновации, регулация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика