ЕК ни показа "жълт картон" в 4 области

19883
ЕК ни показа "жълт картон" в 4 области
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия обяви днес 4 мотивирани становища срещу България. Те са в областта на пътната безопасност, енергийната ефективност, въздушното пространство и околната среда.

България има два месеца да ограничи замърсяването със серен диоксид в югоизточната и югозападната част на страната.

ТЕЦ "Марица Изток 2" първа по замърсяване в ЕС

ТЕЦ "Марица Изток 2" е първа по замърсяване на въздуха в Европа. Това показва доклад на Европейската агенция за околна среда, предаде Б...

Страната ни е нарушила Директивата за качеството на въздуха, с която държавите от ЕС се задължават да спазват дневни и почасови гранични стойности на концентрация и да изготвят планове за качеството на въздуха с подходящи мерки за понижаване на равнищата на SO2. С днешното мотивирано становище Комисията иска от България да предприеме перспективни, бързи и ефективни действия, за да изпълни съответните норми възможно най-скоро. Ако България не предприеме действия в срок от два месеца, случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС, обясняват от Европейската комисия.

За да избегне съдебна процедура, в същия срок България ни трябва да представи пред Брюксел схеми за енергийна ефективност. Комисията поиска енергиен одит на големите компании на всеки четири години. Настоява се и за повече права на потребителите при измерването и таксуването на енергийното им потребление, информира Нова телевизия.

Съгласно тази директива (за енергийната ефективност) държавите от ЕС трябва да постигнат определени икономии на енергия през периода от 1 януари 2014 г. до 31 декември 2020 г. Те трябва да направят това чрез задължителни схеми за енергийна ефективност или други целенасочени политики за насърчаване на енергийната ефективност в домакинствата, промишлеността и транспорта. Сред останалите изисквания са: енергийни одити на големи компании на всеки четири години, повече права за потребителите по отношение на измерването и таксуването на енергийното им потребление, ежегодно обновяване на поне 3% от сградите на централното правителство и енергийно ефективни обществени поръчки.

Днес стана ясно, че България не е спазила срока да осигури обмен на информация с другите държави-членки за нарушенията на правилата на движението по пътищата, като шофиране с превишена скорост и в нетрезво състояние. Размяната на информация ще позволи идентифициране и съдебно преследване на шофьори, които са нарушили закона в държава, различна от тази, в която е регистриран автомобилът им.

Еврокомисията откри наказателна процедура срещу България заради КТБ

Това, за което се предполагаше от няколко седмици насам, вече е факт - Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Българи...

Комисията иска от България да установи санкции за авиокомпании, нарушаващи правилата на ЕС за управление на въздушното движение. По-конкретно - от авиокомпаниите се изисква да спазват отредените им полетни планове и летищни слотове, а от държавите членки се изисква да определят санкции в случай на нарушение на правилата. Необходима е национална система за санкциониране на злоупотребите с летищни слотове и полетни планове, както и паралелните полетни планове. Тези практики намаляват ефективността на управлението на въздушното движение и влияят неблагоприятно на компаниите (разходи за гориво, закъснения) и на околната среда.

Националното законодателство трябваше да бъде въведено до септември 2011 г., но България не го е направила. Искането на Комисията е изпратено под формата на мотивирано становище в рамките на процедурата на ЕС за нарушение. България разполага с два месеца, за да уведоми Комисията за взетите мерки за прилагане на Регламента. В противен случай Комисията може да заведе дело срещу нея в Съда на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com