ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна

17914
ЕНП внася сигнал до КЗК за картел при изкупуването на тютюна
Снимка: БГНЕС

Единна народна партия внася сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за възбуждане на проверка за наличие на картелно споразумение между фирмите - изкупвачи на тютюн на територията на България.

"Натискът на този картел върху производителите на тютюн трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция от страна на държавата срещу бъдещи картелни споразумения", заяви председателят на Единна народна партия Мария Капон.

По думите й мерките трябва да включват:

- Въвеждане на лицензионен режим на фирмите-изкупвачи, в който ясно да се регламентира срока за провеждане на кампанията по изкупуване на тютюн и да се гарантира навременното плащане на стоката към производителите, както и възможността за ползване процедура на арбитраж при определяне на качеството на тютюна.

- Създаване на експертен съвет към министъра на земеделието, който включва всички заинтересовани лица, анализира пазара и определя препоръчителна цена за сортовете тютюн по качество ежегодно.

- Създаване на действаща дирекция към Разплащателната агенция - Държавен фонд "Земеделие", която да подготви чрез необходимите специалисти държавни оценители, които да осъществяват арбитраж за качеството на продукция тютюн по сортове, при възникване на спорове межу производители и оценители.

"Призоваваме възникналата криза да не се използва за политически спекулации и противоборство на гърба на един от най-социално чувствителните сектори в икономиката ни, а да се демонстрира решителността и единството на държавата", заяви още Мария Капон, предаде КРОСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com