Едно от лицата на февруарските протести напусна срещата с Орешарски

11220
Едно от лицата на февруарските протести напусна срещата с Орешарски

"Когато искаш прозрачност, трябва да я даваш", заяви един от най-активните протестиращи през февруари Ангел Славчев, след като напусна срещата между премиера Пламен Орешарски и представители на протестиращите, предаде БГНЕС.

Славчев е поискал от премиера всички срещи с протестиращите да бъдат открити за медиите и всички журналисти да могат спокойно да слушат всичко, което се говори там. "Обясниха ми, че срещата е закрита, защото такива са били правилата, приети миналия път, според мен това е безумно. Най-малкото националната телевизия трябва да е вътре и да отразява това, което се случва", отбеляза той.

Славчев е настоял и да заработят всички Обществени съвети към всички министерства и да се създадат надзорни съвети към регулаторните органи. "Получих отговор, че има доклад, че Обществените съвети работят. Това, което ме притесни, е свързано с надзорните съвети към регулаторните органи. Ние искаме тези съвети да имат право на вето за взето решение, премиерът отхвърли такава опция, защото това щяло да спре работата на регулаторните органи. Не смятам, че той е прав. Смятам, че правото на вето е много важно, защото с него ще се даде публичност на взетото решение. Когато има надзорен съвет, който може да наложи вето, това ще предизвика скандал, всички ще го отразят", заяви Славчев.

Заявих на премиера, че не съм дошъл да го четкам и няма да го направя, каза още Славчев. Според него обаче "малоумни назначения" е имало и по време на работата на предишните кабинети. Ролята на гражданското общество е, когато има скандално назначение да бъде на площада и да протестира, подчерта Славчев.

Ангел Славчев е един от лидерите на Движение за граждански контрол - организация, която се формира след февруарските протести. Тази партия не успя да участва на парламентарните избори, защото се оказа, че няма хора, които да попълнят листата ѝ.

Интересен факт е, че на днешната среща с премиера присъстваше и Бисер Миланов - Петното. Именно той, заедно със свои сподвижници, вдигна скандал в БТА по време на пресконференцията на новоучредената Протестна мрежа. Петното беше заснет как говори с изпълнителния директор на ТВ7 Николай Бареков преди #ДАНСwithme.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com