Ефектът "Любимец 15" е станал по-силен на парламентарните избори

15738
Ефектът "Любимец 15" е станал по-силен на парламентарните избори
Снимка: БГНЕС

12,3% - това е новото магическо изборно число. Толкова са бюлетините, при които номерът на преференцията съвпада с този на партията или коалицията в бюлетината, сочат данните от проучване на Института за развитие на публичната среда

От общо 1 105 177 действителни бюлетини с отбелязано предпочитание към даден кандидат на отминалите парламентарни избори 35 954 повтарят феномена "Любимец 15". Това означава 1,3% ръст в сравнение с евроизборите през май, когато за пръв път беше използван преференциалният вот.

Преференцията "Баракова" дразни Николай Бареков

Не съм се виждал с Бойко Борисов, откакто бяхме заедно с представители на други партии на Консултативния съвет при президента Росен Пле...

Първото място в повторението печелят избирателите на "Атака" - 17.39% от тях са отдали предпочитанието си за кандидат със същия номер като на партийната листа. Идентичен е резултатът на ГЕРБ - 17.2%. Трета в тази класация е "България без цензура" (15.26%), следвана от Реформаторския блок (10.46%), АБВ (9.15%), ДПС (7.21%), БСП (5.67%) и Патриотичния фронт (1.82%), пише "Сега".

Изследването сочи, че в сравнение с евровота употребата на преференцията е нараснала с 9%. Най-активно са я ползвали избирателите на Реформаторския блок (51.7%), на ББЦ (43.6) и БСП (42.4). Предпочитание са отбелязали около 1/3 от гласоподавателите на Бойко Борисов (35.6%) и експрезидента Георги Първанов (34.2%). При националистите това е направил всеки четвърти - 27.5% при ПФ и 26% при "Атака". На дъното е ДПС с 21.3%, гласували преференциално. Сравнението с евроизборите показва, че ръст при употребата на новата форма на вот има при редица парламентарно представени партии - социалистите с 14%, ГЕРБ с 12.43%, партията на Николай Бареков с 10.39, ДПС с 9.32% и "Атака" с 2.32%. Лек спад отбелязват АБВ, ПФ и Реформаторите.

Благодарение на преференцията в парламента са влезли 10 депутати от ГЕРБ, 5-има от БСП, по двама от ДПС и РБ, както и 1 от ББЦ. Други 7 са се отказали.

ИРПС препоръча при ремонт на Изборния кодекс да не се премахва преференцията, напротив - да стане задължителна, като бюлетините без знак за определен кандидат да се считат за невалидни. Организацията предлага още да отпадне номерацията за партиите в листите и да остане само тази за преференциите, за да се избегне объркването сред избирателите.

Оформя ли се Тройна коалиция срещу преференцията?

ГЕРБ, БСП и ДПС могат да се обединят за нещо в държавата, но засега потенциалното обединение не касае стабилно правителство. Обединение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com