Експерт по сигурността: Склонни сме да надценяваме тероризма

3428
Експерт по сигурността: Склонни сме да надценяваме тероризма
Снимка: БГНЕС

Случаят със задържаните четирима граждани на Косово, заподозрени във връзка с "Ислямска държава", е поредното доказателство, че България продължава да бъде транзитен коридор и в бъдеще ще продължаваме да бъдем свидетели на подобни случаи. Това каза в ефира на БНТ Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения.

От миналата година се заговори за Балкански бригади на "Ислямска държава". Това е обяснението и другото обяснение, че балканските държави се превърнаха в център на джихадистите, както за привличане на нов потенциал, така и за транзитен регион за идващите от западна Европа, не само ИД, но и Ал Кайда е представена също със свои групировки в Косово и Албания, коментира още Симеонов.

Ненчев за бежанците: "Косъм няма да падне от главите им"

В момента на границата са изпратени 20 души, но имаме готовност да увеличим бройката. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев...

Според него нашите съседи са държави с недобра сигурност. Някои оценки на италианското разузнаване, което направи карта на опасните райони, показват, че тези страни мога да бъдат причислени към страните, при които има определена опасност от пътуване. България и Румъния са зелена зона - няма голям риск.

Оценките на чуждите разузнавания съвпадат. Според германското разузнаване Западните Балкани са райони с повишен риск от тероризъм.

Относно задържаните косовари на границата вчера Симеонов допълни, че става дума не само за клипове, но и за молитви, защита на идеологията на ИД – едно достатъчно доказателство за това, че са опасни.

Като говорим за тактика на ИД, трябва да имаме предвид някои промени в ИД, което ни дава обяснение защо минават тези хора. Не само защото са кандидати, ИД понесе големи загуби 7 хил. души са загинали, загинаха много от ръководните им кадри, които бяха стратезите на които се дължи възхода на ИД. Трудно е те да бъдат заменени, но новите командири започнаха да издигат други призиви, различни от сегашните – ние трябва да се бием навсякъде едновременно и трябва да нанасяме удари срещу противните ни – повече атентати в Западна Европа, докато досега усилията бяха съсредоточени върху разширяването на групировката, обясни още експертът. Той е мнение, че тази промяна означава, че може да очакваме разширяването на този поток към Европа.

Радулов пита: Какво искаме - да спираме или да не спираме бежанския поток?

Ние сме много странни хора. Когато минават големите тълпи, почваме да питаме защо не ги спират. Като почнат да ги спират, защо ги спира...

На въпрос какво ще се случи със задържаните косовари, той каза – ние останахме единствената държава без законодателство за подобни случаи. В съседните държави е предвиден затвор от 3-15 години.

Единственото, за което може да бъдат разследвани, е, че са минали нелегално границата, че нямат документи или са фалшиви, че шофьорът прави опит за нелегално прехвърляне на лица, но юридически ще бъде трудно да бъдат предявени други обвинения, обясни още Николов.

Експертът все пак успокои, че дългогодишен анализ на дейността на терористите и бунтовниците показва, че те никъде не са стигнали до успех: „Склонни сме да надценяваме тероризма, а се оказва, че терористите навсякъде по света не са постигнали успех. Те оцеляват само на терен, трансформират се от една групировка в друга, защото така не може да спечелят сърцата на хората.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика