"Екзакта": Най-много доверие е загубил Станишев, Бареков по-неодобряван и от него

25303
"Екзакта": Най-много доверие е загубил Станишев, Бареков по-неодобряван и от него
Снимка: БГНЕС

8,5% доверие получава настоящият парламент. Това са симпатизанти главно на ДПС и БСП. За сравнение, последният рейтинг на 41-вото НС, чийто председател беше Цецка Цачева, беше 16%. Министерски съвет губи 15% одобрение и добавя още толкова неообрение. 3/4 от българите не одобряват кабинета на Орешарски, докато 27% не са одобрявали ГЕРБ. Това стана ясно по време на пресконференция на Екзакта Рисърч, на която бяха представени данни от изследването, направено сред 1000 българи за доверието в институциите в периода от 10 до 15 юли, предаде „Фокус”.

Към 15 юли дъно на общественото доверие и към работата на Народното събрание и към правителството – става дума за дъно от началото на Прехода. За последната година това е 17% доверие и 18% неодобрение.

Подкрепата за задължителното гласуване расте

„От 2007 г. насам регистрираме постоянен ръст на подкрепата за задължителното гласуване“, каза пред БНР директорът на социо...

През последната година Прокуратурата губи 10% одобрение, както и съдът – той традиционно няма голямо одобрение. Негативни нагласи бележат и МВР, и армията: 12% губи полицията, а 8% - армията. Неодобрението към полицията бележи по-високо неодобрение от това към армията. Това се обяснява с ролята на военните по време на наводненията, докато участието на полицията по време на протестите обяснява по-ниския рейтинг на полицията.

БНБ е одобрявана с 1/3 от българите. Искров се ползва с по-ниско одобрение от самата институция.

Михаил Миков е одобряван от 19% от българите или 63%. Цачева бележи 26% одобрение.

Седмица преди оставката 1/4 от българите подкрепят премиера. Орешарски от самото началото бележи по-висок рейтинг, дори и сега след оставката – от ръководството на БСП.

"Екзакта Рисърч": От година насам ГЕРБ е първа сила

От една година насам ГЕРБ определено е първа политическа формация с преднина, която е в рамките на 4% до 5%. Това каза Лидия Йорданова,...

Беше отбелязано мълчанието на социологическите агенции по отношение на министрите от кабинета на Пламен Орешарски. Между 50-60% от българите не са придобили информацията за това кой министър какво е правил. По този начин министрите не са придобили необходимата легитимност. С по-висок рейтинг все пак са били тези министри, които преди да заемат този пост са имали някаква известна биография.

С 24% одобрение приключва работа министър-председателят Пламен Орешарски, докато с 40% одобрение приключи работата си като министър-председател Бойко Борисов.

Стабилно е положението на президента Росен Плевнелиев – 39% от българите го одобряват, докато неодобрението е 45%. От симпатизанти на ГЕРБ и Реформаторския блок е одобряван най-много.

52% одобрение бележи столичният кмет Йорданка Фандъкова. 51% одобрение отбелязва еврокомисарят Кристалина Георгиева. Те са единствените политици, които имат повече одобрение, отколкото неодобрение. След тях се нареждат Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Георги Първанов, Томисав Дончев и Лиляна Павлова, Цецка Цачева и Янаки Стоилов, Цветан Цветанов и Каракачанов. Томислав Дончев и Радан Кънев получават плюс 6% одобрение заради евровота.

Най-много губи доверие лидерът на БСП Сергей Станишев. 17% от българите го одобряват. 1/3 от твърдото ядро на БСП не го одобряват.

Екзакта Рисърч: ГЕРБ - 28,5%, БСП - 24%

Ако изборите за Европейски парламент бяха днес, ГЕРБ получава 28,5 %, БСП - 24,0 %, ДПС - 11,3 %, България без цензура -11,1 %, Реформа...

15% от българите одобряват Николай Бареков. Привържениците на "Атака" намаляват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика