Енчев предложи своя декларация за арменския геноцид

8428
Енчев предложи своя декларация за арменския геноцид
Снимка: БГНЕС

"Народното събрание на Република България се присъединява към решението на Европейския парламент да обяви 24-и април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида над арменците в Османската империя през 1915 година".

Този текст на декларация предложи за гласуване в Народното събрание независимият депутат Велизар Енчев по време на дебатите по проекторешението за признаване на арменския геноцид, предаде БГНЕС.

От трибуната на парламента Енчев посочи, че е внесъл своята декларация още преди дни и предлага тя да бъде приета днес от депутатите. В отговор Цецка Цачева обяви, че дебатите в момента са по проекторешение, предложено от "Атака" и гласувано в програмата на парламента, докато декларацията предложена от Велизар Енчев не е в дневния ред и няма как да бъде подложена на гласуване днес.

"Ние призоваваме правителството на Република Турция да признае този трагичен факт, с което ще се сложи началото на процес на национално помирение и нормализиране на отношенията с Република Армения. Народното събрание приветства изявленията на турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу, които поднесоха съболезнования и признаха извършените срещу османските арменци изстъпления, което е стъпка в правилната посока", гласи още текстът, предложен от Велизар Енчев.

"Отдавайки почит на жертвите на геноцида през 1915 година, признат и от папа Франциск, Народното събрание припомня на световната общественост, че през втората половина на 19-ти век българският народ става жертва на кървавото потушаване на Априлското въстание. А през 1913 година се навършиха 100 години от драмата над тракийските българи, когато Западна Тракия е подложена на разорение и изтребление от редовна турска войска. Тези драматични събития трябва да бъдат признати като геноцид над българския народ", гласи още проектодекларацията на Енчев.

"Народното събрание на Република България подкрепя призива на 100 български дейци на културата, изкуството и науката за признаване на извършения преди 100 години геноцид над арменците. С този акт ние се присъединяваме към вече приети декларации по този въпрос от Франция, Канада, Гърция, Русия, Белгия, Швеция, Швейцария, Кипър, Полша, Литва, Шотландия, Словакия и други държавни и международни институции, както и от общински съвети в България. Българският парламент смята, че историята трябва да е извор на мъдрост и обединение. Историята трябва да се помни, за да се извличат поуки от нея и за да не се повтарят човешките трагедии", завършва текстът на декларацията на Енчев.

Местан: Признаването на арменския геноцид ще влоши отношенията с Турция

Прави се опит за експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтационно политическо поведение. Приемането на решение ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика