Енчев шокира: Комисията по досиетата е хвърлила на вълците наши сътрудници

13187
Енчев шокира: Комисията по досиетата е хвърлила на вълците наши сътрудници
Снимка: БГНЕС

Комисията по досиетата е създадена на партиен принцип. Това е основният мотив на Велизар Енчев да поиска закриването на комисията. Освен това, по думите му, бил грубо нарушен Законът за държавната тайна. Затова и депутатът внесе законопроект за закриване на Комисията по досиетата.

В студиото на Нова телевизия Енчев заяви, че „такива като Бончева” (бел. ред. – Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата) ходели по студиата и обяснявали как кой работел за КГБ, като не било важно. Народният представител представи документ, в който се вижда кой е българският източник на информация от Ниш заради политиката за защита на българските малцинства в бивша Югославия. Оказа се, че източник е български журналист и той е починал от няколко години, при „мистериозни обстоятелства”.

Велизар Енчев предлага да се закрие Комисията по досиетата

Независимият депутат Велизар Енчев предложи Комисията по досиетата да бъде закрита. Проектозаконът, внесен вчера в деловодството на Н...

Енчев продължи с документите, като извади документ с източник за индийската ядрена програма. И тук се чете името, възмути се народният представител. Той уточни, че това са оперативни сътрудници, не агенти на Държавна сигурност.

За финал Енчев показа шифрограма до българското посолство в Белград отпреди 15 години. Ако сръбското разузнаване се върне назад, то ще разбие целия шифър, каза народният председател. Тези неща всеки човек може да го получи в читалнята на Комисията по досиетата, а информацията могат да ви я качат лично на диск – за 50 стотинки. А това е информация за милиони, подчерта Енчев. Толкова струва националната сигурност на България – 50 стотинки, категоричен е Енчев.

Най-голяма отговорност има Евтим Костадинов, който е председател на Комисията по досиетата и е от квотата на БСП. Той беше преизбран с подкрепата на ГЕРБ, завърши Енчев.

В право на отговор Екатерина Бончева, която не пожела да седне до Велизар Енчев, коментира, че в петък (17 април) в Стара Загора хората я питали дали Прехода бил дирижиран и се контролира от Държавна сигурност. Такива документи нямаме, но това, което се случва, доказва обратната теза, включително това, което се случи преди да вляза в студиото, подчерта Бончева. Самият факт, че 10-15%, а и повече в различни държавни структури, са били щатни сътрудници на Държавна сигурност, показват какво се случва. Няма и един пострадал от документите ни, категорична беше Бончева.

Цветлин Йовчев: Вредно е да мислим, че някой прави досиета и с тях определя живота ни

Ако оставим обществото да се движи по това, че някой някъде създава досиета и тези досиета са в основата и стават двигател на обществ...

Осем години нямаме и един спокоен ден на работа. То не беше атака чрез омбудсмана, чрез съда, чрез Конституционния съд. Какво искат тези хора – искат държавата отпреди 1989 година, сигурна е Бончева. Опитваме се да въведем някакъв ред, но по-големият проблем е, че водим този разговор, който е абсурден. Навсякъде документите с давност 20-25 години са отдавна отворени, заяви Бончева. В ЩАЗИ имаше наскоро отворен ден, добави тя. И изрази увереност, че законопроектът на Енчев за затваряне на Комисията няма дори да влезе в пленарна зала.

За финал Бончева категорично отрече, че има застрашени сътрудници на българската държава заради работата на комисията. Големият проблем на България беше, че нямаше лустрация през 90-те години, добави тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика