Ерменков: БСП не е давала съгласие за споразумение с "Уестингхаус"

16249
Ерменков: БСП не е давала съгласие за споразумение с "Уестингхаус"
Снимка: БГНЕС

Нито Изпълнително бюро на БСП, нито ПГ е давала съгласие за подписване на подобно споразумение. Това заяви пред журналисти народният представител от Коалиция за България Таско Ерменков на въпрос, че предстои подписване с „Уестингхаус” за 7-блок на АЕЦ „Козлодуй”, предаде „Фокус”.

Според Ерменков има няколко смущаващи неща по този проект. Като първо той изтъкна бързината, с която се подписва. „Според думите на тези, които го подписват, е един бял лист, който няма никакво значение, защото следващото правителство щяло или не щяло да го потвърди”, коментира той. Ерменков подчерта, че не вижда логика да се бърза да се подписва нещо, което не предизвика действия и според него това е начин да се изпълнят поети ангажименти. Второто нещо, което за Ерменков е смущаващо, са приказките за директива, която изисква да се диверсифицират доставките на ядрено гориво от различни доставчици, но на практика такава директива няма, а има идея за такава. „Трето, такъв реактор, какъвто предлага „Уестингхаус”, в момента никъде в света не съществува, може би някъде в Съединените щати. Говорят, че това е най-модерният, най-съвременният, най-красивият и ми напомня на алегория на автомобилно изложение, където най-красивият, най-безопасният автомобил е този, който са показали, но никой не ползва и не се вози на него, нали? Чака се серийно производство”, коментира Ерменков, изразявайки притеснение да не се превърнем в опитна площадка за строителство на блок, който няма някъде другаде.

АБВ: Сезираме ЕК, ако има споразумение за седми блок на Козлодуй

Остро възразяваме срещу подписването на акционерното споразумение с Westinghouse, с което се дава зелена светлина за изграждането на VI...

Във връзка с цената на проекта в размер на 5.3 млрд. долара, Ерменков заяви, че тя е индикативна и обикновено има тенденция за нарастване. „Не съм чул досега индикативна цена, която да бъде обявена и след това намалена”, коментира той. „Има много смущаващи неща в този проект, но най-неприятното нещо, което се случва в момента е, че ако ние подпишем, това означава, че резервираме тази площадка само за „Уестингхаус” и нямаме възможност да водим преговори. Нека не забравяме, че французите имат реактори, не само Русия, да не кажете, че лобираме само за руските реактори. Това за мен е нещо, което някак излиза от рамките на нормално поведение на правителство в оставка три дни преди да бъде разпуснато с указа на президента”, допълни Таско Ерменков.

На въпрос, че БСП е дошло с обещание за строеж на АЕЦ „Белене”, Ерменков припомни, че са дошли с две обещания: възмездие на тези, които разрушиха България до 2013 година, второто - „Белене”. „Ситуацията, в която се намираме, е резултат от неизпълнението на тези две обещания”, заяви той.

Попитан дали има риск за ядрената сигурност и да се превърнем в опитно зайче, Ерменков подчерта, че спекулираме върху теми, които не са ги видели, но е притеснително да се строи нещо, което няма доказани експлотационни възможности.

Ерменков призова да не се предричат нещата и че те няма как да спрат този договор. „Знаете, че ни предстоят избори. Може би това ще бъде една от темите на предизборната кампания – дали, кой и какво правителство очаква да има. Дали да продължи в посоката на експериментите или да вървим по доказали сигурността си пътища в ядрената енергетика”, подчерта Таско Ерменков.

Стойнев за VII блок на Козлодуй: Не сме договорили най-важните неща

Това според специалистите е най-сигурният реактор. Със сигурността на хората компромис не може да се прави. Ние не сме договорили най-в...

„Има голяма опасност едно такова решение да бъде лошо изтълкувано от нашите избиратели. Нека не казваме, че е удар срещу БСП, но е едно необмислено решение, което ще има негативни последствия”, каза още Таско Ерменков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика