Етническите българи в Украйна не могат да останат извън мобилизацията

35547
Етническите българи в Украйна не могат да останат извън мобилизацията
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма дискриминация по отношение на мобилизацията, обявена от украинския президент Петро Порошенко. Това твърди посланикът на бившата съветска република у нас Микола Балтажи, информира Агенция "Фокус".

"Мобилизират се всички граждани, категориите на които са предвидени от закона, независимо от национална, езикова, религиозна и друга принадлежност. Украинските етнически българи не могат да бъдат изключение, защото става дума за легитимна защита на страната в съответствие с устава на ООН и украинските закони. Смятам, че въпросът не бива да се политизира. Подобни ситуации, като тези в селата Кулевча и Стари Трояни, могат да се избегнат, ако хората предварително и достатъчно се информират", каза Балтажи.

Джон Кери отива в Украйна следващата седмица

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще посети Украйна на 5 февруари, съобщи представителят на Държавния департамент на САЩ Джейн Псак...

"В случая няма никаква дискриминация по национално-етнически, религиозен, езиков или друг признак. Аз не виждам ситуацията да се драматизира. Мобилизацията засяга всички етноси, включително и рускоговорящите граждани на Украйна, които заедно с украинците се борят за нашата свобода и те нямат нужда от защита от страната на Русия. Парадоксът е, че те са най-голямата част от участниците в антитерористичната операция", добави Балтажи.

"През 1918 година около 300 млади украински герои се бият срещу руската армия, която е била десет пъти по-многобройна от тях. Загиват за делото на Украинската народна република. По време на церемонията от събитията при Крути президентът Порошенко отбеляза, че се възхищаваме на подвига на украинските герои, но държавата трябва да бъде защитаване не от децата, а добре подготвените войници. Това вече е мисията на възрастни и опитни мъже, които сега служат в украинската армия – затова и е в сила мобилизацията, но за която съществуват определени ограничения", уточни украинският посланик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика