EurActiv: Станишев вероятно ще спечели изборите за лидер на ПЕС

6110
EurActiv: Станишев вероятно ще спечели изборите за лидер на ПЕС
Снимка: БГНЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) трябва да избере новия си председател на 11 юни. Според вътрешен източник германските и австрийските членове на партията подкрепят настоящия лидер на формацията Сергей Станишев, съобщава EurActiv.

Единственият съперник на Станишев в момента е испанецът Енрике Барон Креспо, който бе председател на Европейския парламент в периода 1989-1992.

Станишев отива на протеста в Скопие

Президентът на ПЕС Сергей Станишев изпрати вчера писмо до лидерите от европейското социалистическо семейство, в което пише, че заедно с...

Преди да обяви кандидатурата си, Барон Креспо обеща да продължи борбата да създаде наистина прогресивна алтернатива на статуквото, установено от консервативните партии. Той посочи, че разочарованието от традиционните партии расте и подчерта ниската избирателна активност на европейските избори през 2014 година. В тази връзка Барон Креспо изложи 10 точки за модернизиране на ПЕС.

Станишев също иска да осъвремени партията. Мнозина обаче може да се запитат защо не го е направил, след като от 3 години е начело на ПЕС. „Той ръководи кампанията на Мартин Шулц и въведе метода за избор „Spitzenkandidaten“ на европейските избори“, казва източник на въпрос с какво Станишев се е справил успешно по време на мандата си.

Това обаче може да не е достатъчно за лидерското място на ПЕС. Все пак, вътрешни източници признават, че резултатът е предопределен и дори група страни да гласуват за Барон Креспо, Станишев в крайна сметка ще спечели.

Станишев, който бе премиер на България от 2005 до 2009 година, е обвинен за изчезването на документи, съдържащи държавни тайни. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на 2 години затвор или глоба.

Станишев няма претенции към БСП, държи на ПЕС

Сергей Станишев иска да остане лидер на Партията на европейските социалисти и няма планове да оглави БСП. Той коментира плановете на р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика