Флотата на НАТО идва във Варна през почивните дни

22161
Флотата на НАТО идва във Варна през почивните дни

Кораби от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО (SNMG 2) ще акостират на 7 март на Морска гара Варна.

Предвижда се в 14:00 ч. на борда на флагманския кораб - USS „Виксбърг” да се проведе пресконференция, в която ще участват командирът на групата контраадмирал Брад Уилямсън от ВМС на САЩ и командирът на Военноморска база – ВМС комодор Мален Чубенков, съобщиха от Министерството на отбраната.

Корабите от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО пристигат на посещение във Варна в рамките на предварително планираните тренировки в Черно море с кораби от военноморските сили на България, Румъния и Турция. В съвместното учение от типа PASSEX, което ще се проведе на 9 март, от българска страна ще участва фрегатата "Дръзки" от състава на Военноморска база – ВМС.

В рамките на посещението, на 8 март военни моряци от Втората постоянна военноморска група патрулни кораби на НАТО и от българските ВМС ще посетят Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Надежда" с подаръци за децата.

НАТО разполага с два вида сили за незабавен отговор: Първа и Втора постоянни морски групи на НАТО (SNMG1 и SNMG2) и Първа и Втора постоянни противоминни корабни групи на НАТО (SNMCMG1 и SNMCMG2).

Втората постоянна морска група на НАТО (SNMG2) изпълнява непрекъсната програма на оперативна подготовка и осъществява посещения в пристанища в Средиземно море и извън неговата акватория, в държави-членки на НАТО и в страни, които не членуват в Алианса. Това включва пристанища в държави, участващи в програми като "Партньорство за мир", "Средиземноморски диалог" и "Истанбулска инициатива за сътрудничество".

Съставът на силите за незабавен отговор варира, тъй като единиците военноморска техника се предоставят от допринасящите държави-членки на НАТО на ротационен принцип. На същия принцип се поема и командването на силите. Държавите, които по правило допринасят към групата, са Германия, Гърция, Холандия, Испания, Турция, Великобритания и САЩ. През годините и други държави, които не членуват в Алианса, също са имали своя принос.

НС улесни създаването на координационен център на НАТО у нас на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на България. С тях се дава възможност военнослужещи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика