ГЕРБ: Цветанов е чист, Станишев лъже

2965
ГЕРБ: Цветанов е чист, Станишев лъже

Седем часа след оповестяването на проверката на прокуратурата за тежките нарушение в МВР и незаконните подслушвания ГЕРБ разпространи специална декларация в защита на Цветан Цветанов, предаде БГНЕС.

В нея се казва, че от партията "категорично застават зад всички действия на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата му с престъпността".

Публикуваме пълният текст от Декларацията на ГЕРБ:

"В доклада на Прокуратурата, който беше оповестен днес, става ясно, че Цветан Цветанов в качеството му на министър на вътрешните работи не е разпореждал незаконни подслушвания. Убедени сме, че българската прокуратура, както и всички български институции, не бива да се използват за инструмент в предизборната кампания. За нас е недопустимо да се води предизборната надпревара с компромати, инспирирани скандали и агентурни методи.

След като Прокуратурата е установила, че липсват ясни правила за работа на СДОТО, настояваме за максимално разширяване на периода на прокурорската проверка. Призоваваме за повече решимост от страна на главния прокурор, за да стане ясно как са били използвани СРС-тата и как е работила службата от момента на законовото регламентиране на възможностите за използване на СРС-тата до днес. Според нас това е нужно, за да стане как е работила службата при всички предишни политически ръководства на МВР.

Напомняме, че именно мнозинството на ГЕРБ създаде Подкомисията за контрол на СРС-тата в 41-то Народно събрание, която гарантира независим парламентарен контрол над СРС-тата. Припомняме, че преди това контрола над подслушванията се извършваше от Бюрото за контрол на СРС-та, което беше създадено от Тройната коалиция и членовете му бяха разпределени квотно по формулата 3:5:8.

Остро осъждаме опитите за подмяна на дневния ред на българското общество. И категорично заставаме зад всички действия на бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов в борбата му с престъпността. ПП ГЕРБ води безкомпромисна битка с организираната и икономическата престъпност. Нанесохме истински удар в сърцето на бившата Държавна сигурност с промените в законодателството. След като спряхме основните финансови кранчета на сивата икономика и нарушихме интересите на кръга олигарси в държавата, днес не сме учудени от политическата немощ и ретроградните модели за водене на кампания, типични за БСП.

Продължаваме да твърдим, че Станишев лъже, което е видно и от доклада на Прокуратурата днес. Най-скандалното обаче е, че Станишев си позволява манипулативно да коментира и доклада на Прокуратурата. Относно обвиненията му, че има срастване между МВР и ГЕРБ, сме длъжни да му кажем, че служителите в СДОТО не са назначавани от ГЕРБ. Нещо повече – двама от тях са били назначени от министър Михаил Миков.

Все по-очевидна е късата памет на нашите опоненти и от ляво, и от дясно. На тези от ляво напомняме делото "Галерия", в което бяха подслушвани десетки журналисти и висши политици. На тези от дясно припомняме скандала "Филчевгейт", при който тогавашния премиер Иван Костов и тогавашния директор на НСС ген. Атанас Атанасов бяха поръчали подслушването на главния прокурор Никола Филчев, както самият той призна преди седмица.

Няма да подминем и факта, че основните политически сили най-накрая се самоопределиха и позиционираха в политическото пространство. Бъдещата коалиция е ясна. Зачестилите координирани акции и призиви за оставки на ключови фигури от ГЕРБ, са ярко доказателство за стремежа им да се състезават с компромати, а не с идеи и политики. За пореден път заявяваме, че няма да позволим политическо изнудване. Не сме съгласни хора, които толерираха контрабандата, които се съветваха с Октопода и си уреждаха срещи с оперативно интересни лица като братя Галеви, днес да се опитват да ни вкарат в уговорената помежду им политическа сделка. Сделка между бивши коалиционни партньори и довчерашните им опоненти. Няма да участваме в този сценарий и ще се борим за доверието на гражданите честно и по правилата на демокрацията".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Главчев и Гвоздейков обсъждат изборите, обещават "активна комуникация"

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика