ГЕРБ: Пари трябват за оперативните програми. БСП: Коалицията за КТБ действа

30641
ГЕРБ: Пари трябват за оперативните програми. БСП: Коалицията за КТБ действа
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на държавния бюджет е крайно необходима и то не защото ГЕРБ иска да управлява с „широко отворена кесия”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов.

Само по оперативните програми имаме да плащаме 1,5 млрд. лева. Бизнесът ще фалира, ако тези средства не бъдат осигурени навреме, защото от ЕК вече ни гледат с лошо око, добави депутатът в студиото на Нова телевизия.

Левски е наш, бесилото е ваше

С тези думи на червения народен представител Минчо Минчев към ДПС и ГЕРБ беше открит циркът на отрицателните вотове, които дадоха депут...

За тази година по европейски програми имаме разплащане от 3 млрд. лева, като са извършени плащания за около 1,4 млрд. лева и сертифицирани 1,6 млрд. лева. А сме все пак в средата на годината. Единствената оперативна програма, която е спряна, е ОП „Околна среда”, където изоставаме с 491 млн. лева, заяви червеният депутат Жельо Бойчев.

Помните ли миналата година, когато поискахме 1 млрд. лева актуализация? Ще загробим държавата, как ще ги харчим и т.н. Сега се иска вдигане на дълг с 3,4 млрд. лева, без да е ясно за какво ще се харчат, посочи Бойчев.

През 1996 година имаше прецедент и ГЕРБ не се отклонява от него, продължи Иванов във връзка с предложението на партията да се даде на служебното правителство да тегли външен заем – нещо, което то няма право по конституция. Не се знае какво състоянието с КТБ и не е ясно дали Фонда за гарантиране на влоговете ще стигне, подчерта депутатът на ГЕРБ.

Да, точно това е причината за актуализацията – затова и наричам ГЕРБ и ДПС Коалицията за КТБ, натърти Бойчев. Иванов веднага опонира, че ако не се разчита на външна помощ и проблемът с КТБ се окаже по-голям, отколкото е размерът на Фонда за влоговете – 2,1 млрд. лева, то ще трябва да се бърка във фискалния резерв и той може да падне под законовата граница от 4,5 млрд. лева.

Актуализираха бюджета на първо четене, Манолова заговори за Конституционен съд

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене. От 178 гласевали "за" се обявиха 117, а "против" - 61. След като беше пок...

Аз твърдя, че все още се изяснява ситуацията в КТБ, а по закон проверката и надзорът могат да траят шест месеца. Това значи, че може да се избере новият парламент, който да назначи ново ръководство на КТБ и то да реши какво ще се случи с банката. Бойчев отрече, че може държавата да не успее да се разплати и да гарантира влоговете до 100 хил. евро от КТБ. Истината е, че тези, които създадоха КТБ, сега искат да я разпарчатосат и да ѝ продадат активите, категоричен беше Бойчев.

Дотам докараха държавата, че сега ние да се съгласяваме с тяхното правителство, а те (бел. ред. – БСП) да свалят доверието си от специалистите Орешарски и Чобанов, иронизира Иванов. Ние имаме последователна позиция, защити се Бойчев.

Имаме фискален резерв от 8 млрд. лева и това е достатъчно, продължи Бойчев. От този резерв нищо няма да остане заради липсата на приходи, контрира Иванов.

На въпрос към Желю Бойчев дали Михаил Миков ще си подаде оставката като председател на Народното събрание, за да се удължи процедурата и да не стигне времето да се гледа на второ четене актуализацията на бюджета, червеният депутат отвърна: „В политиката всичко е възможно”.

БСП: Тази актуализация е за задоволяване свръхамбициите на Плевнелиев

Днешният дебат е безпрецедентен. Не защото ние опитахме да провалим това заседание, а защото трите комисии са против това предложение. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика