ГЕРБ: Поддържаме териториалната цялост и суверенитета на Украйна

15329
ГЕРБ: Поддържаме териториалната цялост и суверенитета на Украйна
Снимка: БГНЕС

Международната изолация на Русия стана очевидна в Съвета за сигурност на ООН, където тя единствена застана зад действията си в Крим и предстоящото анексиране на украинска територия, съобщиха позицията си от партия ГЕРБ.

Нито една друга държава не подкрепи Москва, а Китай се въздържа. Такова безпрецедентно за XXI век погазване на международното право не може да остане без последици от страна на международната общност, която смята провеждащия се днес референдум в Крим за незаконен и нелегитимен, се казва в изявлението. От ГЕРБ припомнят и решението на Европейския Съд по правата на човека от 13 март 2014 относно прилагането на Правило 39 на Регламента на ЕСПЧ, в съответствие с което Руската федерация е задължена да се въздържа от каквито и да е военни действия срещу гражданите на Украйна на територията на Украйна.

Изненадващо е, заявяват от ГЕРБ, че в позицията на БСП няма нито една дума за референдума в Крим. Напротив, в позицията си БСП повтаря пропагандните клишета на Москва относно руската военна операция в Крим. С недоказани обвинения се представят властите в Киев като профашистки и екстремистки.

ПП ГЕРБ поддържа териториалната цялост и суверенитета на Украйна и настоява за спазването на международните договори, особено Меморандума от Будапеща от 1994г., по който и Русия е гарант. Партията подкрепя възможно най-скорошното подписване на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна заедно с пакета от мерки за икономическо стабилизиране на страната. Поддържаме ЕС и международната общност в търсене на мирно решение на кризата и настояваме за мерки за намаляване на напрежението. ГЕРБ призовава за спазване на европейските норми на зачитане на правата на всички украински граждани, независимо от техния етнически произход, включително на правата на българското национално малцинство.

В български интерес е мирното решение на конфликта в Украйна и взаимноизгодното сътрудничество с Русия, което не е базирано на мисленето от Студената война и противопоставянето Изток-Запад.

Българското правителството не трябва да всява паника в обществото по повод евентуални икономически санкции срещу Русия, от които могат да пострадат всички проекти, включително и Южен поток. Управляващите следва да направят конкретни и реалистични разчети за възможните загуби и начини за компенсирането им, използвайки солидарността на ЕС, се казва още в позицията на ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика