ГЕРБ готови да подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК с "10-20 депутати"

20878
ГЕРБ готови да подкрепят актуализацията на бюджета на НЗОК с "10-20 депутати"
Снимка: БГНЕС

След продължили повече от час разгорещени разговори в сградата на президентството стана ясно, че ГЕРБ са готови да "пратят" 10-20 депутати, с които актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да бъде подкрепена на второ четене. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Мога да направя компромиси за болните хора и лекарските организации. Пребройте се колко депутати ще влезете от БСП и ДПС, колкото ви трябват - 10-15 или 20 човека, ще пратя в понеделник. Пращам ги заради болните хора”, заяви Борисов.

Бойко Пенков предупреждава: Няма актуализация на бюджета на НЗОК, няма заплати през декември

Ако няма актуализация на бюджета на Здравната каса, през декември целият персонал на болниците няма да види и една стотинка заплата. То...

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан контрира, че само бюджетът на Здравната каса няма как да бъде актуализиран, без да се промени и бюджетът на държавата. Това предизвика кратка размяна на реплики между депутата от БСП Янаки Стоилов и председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, след като Стоилов каза, че може технически това да стане през преходните и заключителни разпоредби, а Цонев не се съгласи.

По време на предаваната по БНТ среща впечатление направи държанието на иначе тихия Михаил Миков, който в неделя беше избран за лидер на БСП. Той на няколко пъти се обърна към Бойко Борисов с искане да не го преразказва и тълкува сякаш той не е присъства. Председателят на 42-то Народно събрание защити още с патос, че не само правителството в оставка трябва да бъде обвинявано за ситуацията в държавата. Той се обърна и към президента Росен Плевнелиев с думите, че президентството не е мястото, на което трябва да се обсъжда държавния бюджет - това става в парламента.

Присъствалите на събитието представители на политическите партии, спечелили депутатски места в новия Европарламент не успяха да постигнат договореност около актуализацията на бюжета на държавата. Според Плевнелиев необходимата сума е в размер на 3,5 млрд. лв. В тази сметка влизат 1 млрд. лв., необходими за изплащане на задълженията към строителите, 200 млн. лв., с които ще бъдат отпушени еврофондовете, 300 млн. лв. за НЗОК и още 1,5 млрд. за покриване на задължителните влогове в КТБ.

И лидерът на БСП, и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков се обявиха отново против това служебното правителство да може да разполага със сума от порядъка на 3-4 млрд. лв., без да носи отговорност.

Миков: Подкрепяме актуализация за НЗОК, но не и цялостна за държавния бюджет

Пълна актуализация на бюджета няма да подкрепяме, защото няма мотиви за такава и тя е ненужна. Това каза новият председател на БСП Миха...

От своя страна Реформаторският блок в лицето на Меглена Кунева и Божидар Лукарски промени леко позицията си. Досега реформаторите не искаха актуализация на държавния бюджет "при поставените условия". Кунева обаче предложи вариант - орязване на публични разходи, но не на заплати, а чрез европейска практика - общините, които не усвояват  в срок държавни средства от Програмата за регионално развитие, където се изсипаха 500 млн. лева, да ги връщат в държавни бюджет и да има пренасочване. По тази програма имаше много скандали, като официална статистика на ИПИ показа, че кметовете на БСП и ДПС взимат между шест и осем пъти повече средства по програмата спрямо кметовете на ГЕРБ. Божидар Лукарски уточни, че при ясно разписване в Народното събрание за какво ще се харчат 3,4 млрд. лева нов външен заем Реформаторският блок ще подкрепи цялостна актуализация на държавния бюджет. Впоследствие лидерът на "България без цензура" Николай Бареков пред медиите интерпретира това като "имаме новина - присламчване на реформаторите към коалицията "Бостан" (бел. ред. - така депутатите от БСП скандираха на 29 юли в пленарна зала към ГЕРБ и ДПС)

На всички тези разчети Плевнелиев отговори с данни, според които в момента фискалният резерв е в размер на 3,8 млрд. лв., а не 8 млрд. лв., както твърдят управляващите. Той обясни, че в по-голямата цифра се включват и парите се включват 3 млрд. лв., които България дължи по облигациите на Милен Велчев в началото на 2015 г.

В допълнение президентът начерта изключително мрачен сценарий, ако не бъде ревизиран бюджетът на държавата. Той коментира още, че присъстващите политически сили не дават решение на проблемите в страната и се закани, че ще им търси отговорност, ако нещата в държавата наистина отидат на зле.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика