ГЕРБ иска референдумите да се провеждат с изборите

5244
ГЕРБ иска референдумите да се провеждат с изборите
Снимка: БГНЕС

Поправки в закона за референдумите, с които да улеснят едновременното провеждане на местните избори и допитването за изборните правила, внесе ГЕРБ.

Текстовете, публикувани на сайта на Народното събраните, предвиждат при провеждане на национално допитване на една и съща дата с местни избори, общинските избирателни комисии (ОИК) да изпълняват функциите по организирането на националния референдум на територията на страната. Според сега действащото законодателство ЦИК трябва да назначи дублиращи се органи във всяка община - като единият ще организира референдума, а другият - вота.

Първа стъпка към сваляне на прага за иницииране на референдум

Подписите за иницииране на национален референдум се намаляват от 500 хиляди на 300 хиляди. Това е резултатът от първото гласуване на за...

Освен това президентът се задължава да насрочва националното допитване на една и съща дата с други национални избори, ако такива предстоят в едногодишен срок от решението на Народното събрание за провеждане на референдума. По този начин ГЕРБ обвързва референдума за изборните правила с местния вот.

Към момента в НС не е внесено предложението за провеждане на референдум за изборните правила, който бе предложен от президента Плевнелиев и блокиран от предишното парламентарно мнозинство на БСП, ДПС и "Атака". След като тогава ГЕРБ и сегашните им коалиционни партньори от Реформаторския блок активно събираха подписка в подкрепа на референдума, с идването си на власт през 2014 г. партията на Борисов се ангажира, че ще го проведе заедно с местния вот тази есен.

В промените е разписан и едномесечен срок за отстраняване на несъответствия в подписката. На партиите, коалициите от партиите и инициативните комитети се дава възможност да се регистрират като подкрепящи въпросите на референдума или като застъпници на алтернативната позиция.

В началото на април текстове за промени в закона за референдумите внесоха и депутатите от РБ.

Зеленогорски: Има висока степен на сигурност, че ще има изборен референдум

В управляващото мнозинство има съгласие за провеждане на референдум за изборните правила, заедно с местните избори и предстои да бъдат ...

Реформаторите настояват допитванията да са валидни, ако в тях са участвали половината от имащите право на глас по избирателните списъци, предвиждат внесените вчера поправки в закона за референдумите. Сега този праг е поне толкова, колкото са участвали на последните парламентарни избори.

Предложението на реформаторите е при събрани 300 000 подписа за провеждане на национално допитване Народното събрание да е длъжно да свика референдума. Сега задължението на парламента настъпва при събрани 500 000 подписа, пише "Медиапул".

Събрани 150 000 подписа, а не 200 000 подписа да са достатъчни Народното събрание да обсъди дали да се проведе допитване по искания въпрос, предлагат още реформаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика