ГЕРБ лиши от 60 млн. лева следващия бюджет и след 30 минути отмени решението*

31227
ГЕРБ лиши от 60 млн. лева следващия бюджет и след 30 минути отмени решението*
Снимка: БГНЕС

Невероятно, но факт - пълен хаос настана заради уж "техническа корекция", свързана с максималния осигурителен праг. Предложението беше на Делян Добрев и с него щеше да има промяна надолу от 60 млн. лева в Държавното обществено осигуряване (ДОО). То касаеше оставяне на максималния осигурителен праг на 2400 лева, а не вдигането му на 2600 лева, както беше в проектобюджета.

Със 104 гласа "за" депутатите гласуваха срещу предложението, което приеха с две гласувания само преди 30 минути! Това стана при четвъртото гласуване, след като при третото имаше 103 гласа "за". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза, че първите две гласувания не са правилни заради неуточение, че промяната е техническа, а не редакционна. Поправката не е била редакционна - затова и Цачева нареди третото гласуване, а последва и прегласуване.

Васил Велев пита: А ако някой министър накара служителите си да идат в НОИ?

В момента пред Народното събрание се провежда протест заради готвената пенсионна реформа. На мястото на събитието се оказа и председат...

Това беше заклеймено от Мая Манолова, която обяви, че само Конституционният съд може да каже дали вече гласуван и приет текст е противоконституционен. Манолова поиска всички цифри да бъдат преизчислени - и в НЗОК, и в ДОО, на база 2400 лева максимален осигурителен праг. Отивайте сега да смятате, не правете незаконни неща.

Същевременно Йордан Цонев не се съгласи, че ще трябва да има пресмятане. Причината - приходите в бюджета на ДОО били прогнозни. Приходите можели да дойдат и от минимален, или от максимален праг, както и от криминализирането на осигуровките.

За финал Цецка Цачева заяви: "Мисля, че Конституционният съд ще се произнесе, нали ще сезирате".

Предисторията

Предложение на Делян Добрев да не се вдига максималния осигурителен праг – от 2400 лева на 2600 лева, беше прието със 103 гласа „за”. Мярката е част от проектобюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Това предизвика бурна реакция от опозицията, особено отляво, а и самият Добрев нарече поправката "техническа корекция".

Нов протест заради пенсионната реформа - този път пред НС

Около 200 души протестират пред Народното събрание с искане за спиране на промените в пенсионната система. Малко преди 14.00 часа имаш...

Мярката беше гласувана цели два пъти, тъй като БСП поискаха всички в залата да помислят какво правят. В самото предложение за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) беше записано прагът да бъде вдигнат до 2600 лева и това мина на първо четене в пленарна зала, както и на двете четения на Бюджетната комисия, където председател е Менда Стоянова от ГЕРБ.

При първото гласуване "за" бяха 108 депутати, против – 42-ма народни представители. При второто гласуване 103-ма бяха "за", а 36 - "против".

Корнелия Нинова предупреди, че заради това гласуване държавния бюджет общо губи 60 млн. лева. Разбихте големия бюджет за две минути, възмути се тя. Преди три дни тя внесе предложение максималният осигурителен праг да бъде вдигнат до 3 хил. лева. Нейните изчисления показват, че увеличението ще донесе на бюджета 123 млн. лв. допълнителни приходи. Тя поиска също да се увеличат разходите в бюджета с тази сума.

Бившият икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев пък отиде по-далеч - той поиска всеки да се осигурява на заплатата, която получава, независимо от размера ѝ. С това предложение казахте на хората, че не им искате осигуровките и че те не трябват на НОИ. Сега не можем да дадем по-високи пенсии - стъпката е в грешната посока, подчерта Стойнев. Утре медиите ще пишат как депутатите си гласуваха по-високи осигуровки за сметка на "бедните работещи", подскочи и Янаки Стоилов.

Междувременно финансовият министър Владислав Горанов обясни, че НОИ щял да знае с каква партида се прехвърляш и ако искаш пак да се върнеш в частен фонд, ще се знае цифрата. Как обаче НОИ ще осигури конкретната цифра, не е ясно.

ГЕРБ няма да оттегли спорната пенсионна реформа

Не виждам причина да оттегляме това предложение (спорните поправки, касаещи парите за пенсия) – залата ще реши. Това каза пред жу...

* Информацията е актуализирана към 15:50

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика