ГЕРБ няма да влиза повече в парламента, отказва се от актуализацията

30575
ГЕРБ няма да влиза повече в парламента, отказва се от актуализацията
Снимка: БГНЕС

Бойко Борисов се отказа от актуализацията на централния бюджет и няма да участва повече в заседанията на Народното събрание, предаде БГНЕС.

Борисов обяви решението си, след като днешното пленарно заседание пропадна, тъй като депутатите от ПГ на ГЕРБ не влязоха в зала.

Вчера народните представители проведоха над 6-часово заседание и с гласовете на ГЕРБ и ДПС актуализацията на бюджета и тази на бюджета на НЗОК бе приета на първо четене.

Оттук нататък отговорността е изцяло на БСП, заяви лидерът на ГЕРБ.

Аз бях преди малко за около две минути при г-н Мишо Миков като председател на БСП да ми каже какво възнамеряват да правят вследствие на техния отговор, на това, което и с нашата парламентарна група разговарях. Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след 4 вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „Оставка”, в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка „ГЕРБ и ДПС”, „коалиция КТБ”, понеже виждам тук Бойчев с цялото си нахалство сутринта. Това каза на брифинг в парламента Борисов, предаде „Фокус”.

ГЕРБ: Пари трябват за оперативните програми. БСП: Коалицията за КТБ действа

Актуализацията на държавния бюджет е крайно необходима и то не защото ГЕРБ иска да управлява с „широко отворена кесия”. Тов...

„Затова ние много искахме да помогнем на президента и на служебното правителство. Параметрите на държавата са такива, каквито и вчера нашите експерти в парламента казаха – категорични и ясни. Много спекулации с фискалния резерв – те от 8 не могат да вадят 4. Тогава фискалният резерв става под 4. Всичко това ще има време да го направи служебното правителство. Ако тази коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ бяха успешни, парламентът щеше да работи, щеше да има кворум, щяха да са си актуализирали Здравната каса, щяха да си приели закона за отпадъците, щяха да са направили всичко – така, както си направиха Закона за Сметната палата, Закона за МВР, както работиха година и два месеца”, посочи Борисов.

„Нашата отговорна, държавническа позиция, защото си спомняте - преди 3-4 месеца аз ви казах, че ще дойде ден, в който да имаме дилема – партията или държавата. Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака” и БСП”, добави той.

Като няма да си подкрепите премиера Пламен Орешарски, ние сме му искали оставката на четири вота на недоверие за една година – ние ли да го подкрепяме, попита още Борисов. „ДПС с техните експерти прекрасно знаят състоянието на бюджета. Те прекрасно знаят, че трябват пари за еврофондове, за общините, за буфери. Това го каза и техният финансов министър Чобанов – чест му прави, който е избран като депутат от БСП – Пловдив. Само в неделя аз видях как премиерът Орешарски се целува със Станишев на Конгреса на БСП. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджет, който този г-н Орешарски е предложил. Виждате ли колко странно се получава”, попита Борисов.

„Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: „Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът”? Що за нахалство в последните три дни на парламента да може да изговорите такива глупости и да се опитате на базата на нашата отговорна позиция да осигурим два и половина - три месеца спокойствие поне на служебното правителство, защото хората ще изберат която партия искат. В демокрацията този, който спечели изборите, тези, които спечелят изборите и направят коалиция или различните форми, които има в Конституцията, управляват. Не се управлява нито от Фейсбук, нито от кулоарите на парламента. Ясно, точно и публично трябва да се знае”, подчерта Бойко Борисов.

Актуализираха бюджета на първо четене, Манолова заговори за Конституционен съд

Депутатите приеха актуализацията на бюджета на първо четене. От 178 гласевали "за" се обявиха 117, а "против" - 61. След като беше пок...

„Затова аз повече не мога да търпя и затова отидох при г-н Миков и най-колегиално и държавнически му казах: „Ще подкрепите ли поне вашия бюджет – на премиера Орешарски, на този, който се целуваше със Станишев в неделя? Ще ли го подкрепите или няма да го подкрепите?”. Той каза: „Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редим листи и няма да го правим”, заяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика