ГЕРБ ограничава правомощията на президента върху разузнаването

10616
ГЕРБ ограничава правомощията на президента върху разузнаването
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

След като му бе отнета възможността да назначава директора на цивилното разузнаване, президентът най-вероятно ще загуби и повечето от малкото права спрямо тази служба, които управляващите бяха решили да му оставят. Това се забелязва в готвения за второ четене в парламента проект на закон за Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), съобщава в. "Сега".

В първоначалния му вариант се предвиждаше държавният глава да може да възлага задачи на службата след съгласуване с премиера. Във внесените от депутати от ГЕРБ поправки обаче този текст липсва. Друга съществена промяна е, че президентът няма да може да изисква становища от агенцията по външнополитически въпроси, свързани с националната сигурност, а само да получава такива. Така той се приравнява до председателя на Народното събрание. В същото време премиерът си запазва пълния набор от права - както да възлага задачи на агенцията, така и да изисква от нея мнението й по въпроси, свързани с функциите и дейностите й.

Промени в полза на премиера се правят и в проекта за Закон за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Първият вариант предвиждаше Министерският съвет да утвърждава годишните планове и да приема годишните доклади за дейността на ДАНС, ДАР, военната разведка и Съвета по сигурност. На второ четене тази функция се прехвърля лично на премиера.

Президентът напомни за ветото си върху земеделските земи

Прессекретариатът на държавния глава припомня, че президентът Росен Плевнелиев на 11 април 2014 година наложи вето върху текстове от ...

От ГЕРБ предлагат и ново, разширено определение за национална сигурност. Тя се дефинира като динамично състояние на обществото, при което са защитени териториалната цялост, суверенитетът и конституционно установеният ред на страната, гарантирани са демократичното функциониране на институциите, основните права и свободи на гражданите, устойчивото икономическо развитие и благосъстоянието на населението, както и успешната реализация на националните интереси и приоритети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика