ГЕРБ постигна съгласие с "Патриотичния фронт", но при определени условия

21980
ГЕРБ постигна съгласие с "Патриотичния фронт", но при определени условия
Снимка: БГНЕС

Въпреки първоначалните разминавания, успяхме да постигнем съгласие по всички точки в нашите позиции. Това заяви Румяна Бъчварова, която е част от преговарящия екип на ГЕРБ за новото правителство след приключване на разговорите с "Патриотичния фронт".

По отношение на състава на управляващата коалиция, единственият партньор, който "Патриотичният фронт" не приема, е ДПС. Причината е порочния модел на поведение на партията-корпорация, която се възползва от своите властови позиции.

Актуализацията на бюджета и националистите разделили ГЕРБ и РБ

Евентуалното участие на националистическа партия в управлението и дали в актуализацията на бюджета трябва да бъде поет нов дълг. Това с...

По повод политическата формула на следващо управление Бъчварова уточни, че е дебатирано изискването на ГЕРБ за политически споделена отговорност. Партията на Бойко Борисов приема предложението на националистите те да гарантират тяхната политическа отговорност към всички споразумения, които предстоят да бъдат сключени. "Основа на нашето правителство ще бъде подписаната програма", подчерта Бъчварова и допълни, че от "Патриотичния фронт" държат всички следващи кадрови назначения да бъдат съобразени с качествата на кандидатите и с характеристиките, които им позволяват да изпълнят програмата.

"Установихме, че имаме тяхното съгласие за подписване на споразумение за участие в следващото управление, което да бъде стабилно и да се базира на подписана програма, да има валидност цял формат”, каза Бъчварова, цитирана от Агенция "Фокус". Тя уточни, че от "Патриотичния фронт" признават правото на най-голямата политическа сила да излъчи свой кандидат за министър-председател и председател на Народното събрание.

„Много бързо изяснихме характера на тяхната коалиция и това, което те ни представиха за нас е гаранция за стабилно участие в следващото управление. Разговорите преминаха по логиката на разглеждане на общата политическа рамка”, каза още Румяна Бъчварова.

Менда Стоянова обясни, че от 18 приоритета на ГЕРБ, двете формации са намерили 15 съвпадения. По 5 от темите са били нанесени корекции в хода на преговорите. Приоритетите, по които двете формации не са се разбрали, са философията на данъчната система, националната програма за санирането, здравната каса и пенсионната реформа. Красимир Каракачанов пък каза, че ако бъде повдигнат въпросът за еврочленството на страната ни, това ще стане на референдум.

Реформаторите и ГЕРБ активно горят мостове помежду си

Защо и как се провалиха седемчасовите преговори вчера между Реформаторския блок и ГЕРБ? Оказва се, че версиите двете страни се разминав...

Не подкрепяме никого, настояваме за изпълнението на една програма, коментира Валери Симеонов от ПФ след края на преговорите. Вижте какво още каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика