ГЕРБ против актуализацията на бюджета на НЗОК в размер на 225 млн.лв.

25820
ГЕРБ против актуализацията на бюджета на НЗОК в размер на 225 млн.лв.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ тази седмица е тук, в пленарна зала, защото чака Закона за актуализиране на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет. Днес правителството приема тези два закона и всеки момент ще влязат в НС. От цифрите, които ние научихме, че правителството ще внесе в НС, категорично не сме съгласни с този вариант, който се предлага. Това заяви народният представител от ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова на брифинг в парламента, предаде „Фокус”.

„Правителството предлага актуализация на разходите в бюджета на НЗОК в размер на 225 млн., независимо че Надзорния съвет, Лекарският съюз и здравната министърка изчислиха, че недостига е 330 млн., сто милиона по-малко”, допълни тя.

Местан: Утре МС ще гласува решение за актуализацията на бюджета и на бюджета на НЗОК

Утре на Министерски съвет най-вероятно ще бъде гласувано решение, с което Министерски съвет да предложи на парламента актуализация на ...

Според Менда Стоянова, това означава, че отново в края на годината следващото правителство ще бъде поставено в невъзможност да плати всички направени, извършените от болниците работи или ще трябва да се отлагат плащания за следващата година, което означава нова дупка и за следващия бюджет.

„Ние настояваме актуализацията да е в размер на 330 млн. Правителството предлага да намали приходната част на държавния бюджет с 500 млн. Това е стъпка в правилната посока, защото за първи път от шест месеца те признават, че имат нереално планирана приходна част, но добре изпълнявана разходна. Ние категорично не сме съгласни с 500 млн. Увеличението на приходите за 2014-та година спрямо 2013-та година, е в размер на 2 млрд. Към 30 май приходите са на плюс 264 млн. спрямо миналата година. Не може до края на годината да бъдат събрани милиард и половина, за да остане неизпълнение от 500 млн”, заяви Стоянова.

Менда Стоянова подчерта, че и при най-добрата организация, която ще направи служебното и следващото правителството, за тях най-малкото, което трябва да се признае и да се актуализира към този момент, е намаление на приходите с 1 млрд. „Въобще не ни задоволява това, което правителството внася”, каза още Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика