ГЕРБ се обясняват за Бинев, и те правили компромиси

13103
ГЕРБ се обясняват за Бинев, и те правили компромиси
Снимка: БГНЕС

Патриотичният фронт поискаха техни хора да председателстват три парламентарни комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на кабинета. Това се казва в позиция на ГЕРБ по повод скандалното назначение на Слави Бинев начело на медийната комисия.

"В интерес на прозрачността, когато става дума за начина, по които бяха разпределени председателските места в парламентарните комисии, трябва да се знаят няколко неща. Разпределението на позициите за председатели, заместник-председатели и членове в постоянните комисии на Народното събрание стана след двуседмични разговори с всички партии в парламента. Персоналният състав за всяка една от отделните комисии обаче беше изцяло ангажимент на съответните парламентарни групи", заявяват от ГЕРБ.

Казусът с Бинев от ГЕРБ обясняват по следния начин: "От Патриотичния фронт заявиха желание да поемат председателството на три комисии, за да съответства работата им на ангажимента да подкрепят управлението на правителството. Възможностите за това бяха: Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите (която Атака отказаха), Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика, Комисията за наблюдение на дейността на ДКЕВР и Комисията по европейските въпроси и контрол на еврофондовете. От ПФ не пожелаха да поемат Комисията по жалбите, а в същото време БДЦ отказаха да отстъпят от първоначално разпределената им Комисия за контрол на еврофондовете. Така заради настояването на ПФ да има три председателски места в комисиите, те поеха контрола над ДКЕВР, борбата с корупцията и културата и медиите".

Подобно на Радан Кънев, и от ГЕРБ заявяват, че са направили големи и тежки компромиси, като отстъпили знакови комисии само и единствено, за да има възможен политически консенсус при избирането на ръководствата на комисии и те да започнат да функционират възможно най-бързо. "Всички други спекулации за каквото и да било влияние на ГЕРБ за определяне на ръководствата и персоналния състав на комисиите са некоректни", казват от партията на Бойко Борисов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика