ГЕРБ внесе законопроект за съдебната власт без участието на Христо Иванов

8747
ГЕРБ внесе законопроект за съдебната власт без участието на Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на ПГ Цветан Цветанов, внесоха изненадващо проект на изменение на Закона за съдебната власт.

Документът е подписан и от председателя на правната комисия Данаил Кирилов, неговата заместничка Десислава Атанасова.

Проектът заедно с мотивите са общо 28 страници и са публикувани на сайта на парламента.

Ходът на депутати от ГЕРБ на практика означава пълно бламиране на правосъдния министър Христо Иванов. До момента от най-голямата парламентарна група никога не са обявявали намерения да предлагат собствени промени в ЗСВ. Такива се очакваше да бъдат обявени от министерството на правосъдието, като по думите на Христо Иванов, това трябва да стане след Великден.

От законопроекта на ГЕРБ става ясно, че депутатите нямат намерение да прекратяват предсрочно мандата на настоящия Висш съдебен съвет. Предлага се разделянето на ВСС на две колегии – съдийска и прокурорско-следователска. От законопроекта става ясно още, че в колегиите ще има равнопоставеност между броя на магистратите и броя на излъчените от Народното събрание членове на ВСС.

ВСС остава постоянно действащ орган, предлагат депутатите от мнозинството. По информация на БГНЕС законопроектът, подготвян от министерството на правосъдието, в сътрудничество на Съюза на съдиите в България, се предвижда съдийската колегия да е непостоянно действаща, а прокурорско-следователската - постоянно действаща.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че представителите на държавното обвинение в работната група, подготвяща промените в ЗСВ, са взели решения да не участват повече в заседанията, инициирани от министерството на правосъдието.

Изненадващият ход на депутатите от ГЕРБ идва и след публично демонстрираната от Христо Иванов позиция да се противопостави на идеите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов извънредни промени в ГПК и НПК, позволяващи на прокуратурата да атакува търговски сделки. За момента няма официална позиция на министъра на правосъдието. Подобно действие обаче от страна на депутати от мандатоносителя може да се счете и като сваляне на политическото доверие от ресорния министър.

През ноември 2014 г. правосъдният министър Христо Иванов мотивира участието си във втория кабинет Борисов с провеждането на съдебна реформа по модел, който към днешна дата изглежда отхвърлен дори от мандатоносителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика